Start Omhoog

Citaten uit

‘9/11’ brengt Amerikanen nader tot God

De herdenking van de terroristische aanslagen van 11 september 2001 legt het religieuze karakter van de Verenigde Staten bloot. Bericht uit de kerken van Manhattan.

Tom-Jan Meeus, NRC Handelsblad 11 september 2006

New York, 11 sept. [...] 

De zeven gebedshuizen die deze krant zaterdag en zondag afloopt – op momenten dat er geen hoog bezoek is – zijn gevuld met mensen voor wie 9/11 zonder God te groot was. Ze zoeken troost, geruststelling, pijnverdrijving: als ergens zichtbaar wordt hoe religieus de VS is, dan is dat dit weekeinde – in de kerken van Manhattan.

Vader McCudden, een Democraat, legt zaterdagmiddag op de drempel van de kathedraal uit wat hem zojuist ontroerde: God heeft de VS er na 9/11 bovenop geholpen. God bracht de hoop terug. God gaf de VS de kracht om het kwaad in Afghanistan en Irak te bestrijden. 

[...]

Zo heeft elke kerkganger een verhaal. Het zijn verhalen die de ongemakkelijke aspecten van 9/11 vaak wegmasseren. Amerika was niet uit op wraak. Amerika wilde goed doen. Amerika wil geen oorlog. Amerika wordt niet gehaat in de wereld: dat heeft God zelf aan de wereld laten weten. Enzovoorts.

Critici hebben er eerder op gewezen dat openlijk gebruik van religieuze symboliek voor de verwerking van 9/11 – God bless America wordt soms spottend het nieuwe volkslied genoemd – verweven is met de toegenomen vaderlandsliefde sinds de aanslagen. Religie is zo een politiek thema geworden. Mensen zonder grote religieuze gevoelens stemmen eerder Democratisch, mensen met een groot vertrouwen in God overwegend Republikeins.

Waarnemers vonden het een teken aan de wand dat Madeleine Albright, minister van Buitenlandse Zaken onder de Democratische president Bill Clinton, dit jaar een boek publiceerde waarin ze haar partij wees op het belang van religieuze gevoelens bij het formuleren van (buitenlandse) politiek.

Er zijn ook kerken die zich tegen de politieke consensus keren. De episcopale Trinity Church, bij Wall Street, voert campagne om Amerika tot verzoening met zijn terroristische vijanden te brengen, naar het voorbeeld van Nelson Mandela en de blanken in Zuid-Afrika.

[...]

 

Start Omhoog