Start Omhoog

Citaten uit

VN-raad kapittelt IsraŽl

Frank Kuitenbrouwer, NRC 11 juli 2006

De Mensenrechtenraad van de VN, opvolger van de Mensenrechtencommissie, is gedebuteerd met een oproep aan IsraŽl om het geweld in de Palestijnse gebieden te stoppen.

De nieuwe Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties zegt dat IsraŽl zijn militaire operaties in de Palestijnse gebieden moet stoppen en opgepakte Palestijnse notabelen moet vrijlaten.

[...]

Volgens de VN-rapporteur voor de bezette Palestijnse gebieden, de Zuid-Afrikaanse volkenrechtsgeleerde John Durgard, schendt IsraŽl de zogeheten Geneefse conventies over internationaal humanitair recht.

[...]

De rapporteur noemde vorige maand de economische sancties tegen de bezette gebieden zonder precedent en kritiseerde de vernederende IsraŽlische controles bij de doorlaatposten. Nu ging het hem vooral om het oppakken en vastzetten van Palestijnse parlementariŽrs en bestuurders van de nieuwe Hamasregering door IsraŽl en het bombarderen van de energiecentrale van de Gazastrook. Het eerste noemt hij een vorm van gijzelneming, het tweede een collectieve straf voor en intimidatie van de Palestijnse burgerbevolking. Beide worden verboden door de Vierde Geneefse conventie, die speciaal betrekking heeft op bezette gebieden.

IsraŽl heeft dit verdrag aanvaard maar betwist dat het van toepassing is op de bezette gebieden. Het zegt de humanitaire bepalingen in het algemeen toe te passen, maar wijst een juridische verplichting af.

[...]

In een advies over de IsraŽlische afscheidingsmuur verklaarde het Internationaal Gerechtshof in juli 2004 dat de vierde Geneefse conventie wel degelijk geldt voor de bezette gebieden. Het hof verklaarde de muur onrechtmatig, een oordeel dat IsraŽl overigens afwijst.

Een basisbeginsel van het Geneefse recht is dat strijdende partijen altijd onderscheid maken tussen burgerdoelen en militaire doelen. Het probleem is dat deze vaak niet goed zijn te scheiden. De vraag wat geoorloofd is komt vaak neer op een afweging of de actie van de een nog wel in verhouding staat tot die van de ander. In het geval van IsraŽl: de ontvoering van een korporaal en de Palestijnse raketten op IsraŽlische dorpen. In de nieuwe Mensenrechtenraad stelde Zwitserland vergeefs voor ook deze acties uitdrukkelijk af te keuren.

[...]

 

Start Omhoog