Start Omhoog

Citaten uit

VN-raad kapittelt Israël

Frank Kuitenbrouwer, NRC 11 juli 2006

De Mensenrechtenraad van de VN, opvolger van de Mensenrechtencommissie, is gedebuteerd met een oproep aan Israël om het geweld in de Palestijnse gebieden te stoppen.

De nieuwe Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties zegt dat Israël zijn militaire operaties in de Palestijnse gebieden moet stoppen en opgepakte Palestijnse notabelen moet vrijlaten.

[...]

Volgens de VN-rapporteur voor de bezette Palestijnse gebieden, de Zuid-Afrikaanse volkenrechtsgeleerde John Durgard, schendt Israël de zogeheten Geneefse conventies over internationaal humanitair recht.

[...]

De rapporteur noemde vorige maand de economische sancties tegen de bezette gebieden zonder precedent en kritiseerde de vernederende Israëlische controles bij de doorlaatposten. Nu ging het hem vooral om het oppakken en vastzetten van Palestijnse parlementariërs en bestuurders van de nieuwe Hamasregering door Israël en het bombarderen van de energiecentrale van de Gazastrook. Het eerste noemt hij een vorm van gijzelneming, het tweede een collectieve straf voor en intimidatie van de Palestijnse burgerbevolking. Beide worden verboden door de Vierde Geneefse conventie, die speciaal betrekking heeft op bezette gebieden.

Israël heeft dit verdrag aanvaard maar betwist dat het van toepassing is op de bezette gebieden. Het zegt de humanitaire bepalingen in het algemeen toe te passen, maar wijst een juridische verplichting af.

[...]

In een advies over de Israëlische afscheidingsmuur verklaarde het Internationaal Gerechtshof in juli 2004 dat de vierde Geneefse conventie wel degelijk geldt voor de bezette gebieden. Het hof verklaarde de muur onrechtmatig, een oordeel dat Israël overigens afwijst.

Een basisbeginsel van het Geneefse recht is dat strijdende partijen altijd onderscheid maken tussen burgerdoelen en militaire doelen. Het probleem is dat deze vaak niet goed zijn te scheiden. De vraag wat geoorloofd is komt vaak neer op een afweging of de actie van de een nog wel in verhouding staat tot die van de ander. In het geval van Israël: de ontvoering van een korporaal en de Palestijnse raketten op Israëlische dorpen. In de nieuwe Mensenrechtenraad stelde Zwitserland vergeefs voor ook deze acties uitdrukkelijk af te keuren.

[...]

 

Start Omhoog