Start Omhoog

Citaten uit

Buiten spelen

Annie de Vreugd, Rubriek 'Opvoeding', De Stentor, 12 april 2005

Buiten spelen is gezond. Een ouder hoeft geen deskundige te zijn om te zien dat deze stelling klopt. 

[...]

Kinderen die zich regelmatig lekker buiten kunnen uitleven, zitten beter in hun vel, dat weet elke ouder. 

Ze zijn meer tevreden en handelbaar dan kinderen die hele dagen binnenshuis (moeten) doorbrengen. 

Ze eten goed en slapen goed. 

Ze ontwikkelen zich beter, omdat ze door het vele bewegen hun spieren en hun co÷rdinatie trainen. 

Ze worden uitgedaagd tot hun grenzen te gaan: als dat andere kind zo ver kan springen, wil het daar niet voor onder doen.

Kinderen die buiten spelen, leren zich zonder hun ouders te handhaven. Ze moeten zich aan de regels van de straat houden en leren dat je snel bulten de groep ligt als je je niet aan die regels houdt. Er is niet steeds een volwassene in de buurt die ingrijpt als het mis dreigt te gaan. 

[...]

Dat kinderen minder buiten spelen, komt waarschijnlijk eerder door het feit dat hun speelruimte steeds meer inkrimpt. Met name de grote steden kampen met ruimtegebrek. 

[...]

Speelruimte levert hen immers geen geld op, een extra huis bouwen op dat speelveldje is veel lucratiever. We leven in een tijdperk dat marktwerking alles schijnt te moeten bepalen. Dus wordt het buiten spelen opgeofferd, omdat dat alleen maar geld kost aan ruimte en dure speelvoorzieningen. 

Op de lange termijn zal het buiten spelen van kinderen de kosten voor de maatschappij echter juist gaan drukken. 

Kinderen die veel bewegen, worden minder snel dik. Ze hoeven dan niet op dure diŰten gezet te worden en ontwikkelen ook minder snel suikerziekte. 

Kinderen die veel buiten spelen krijgen ook minder snel astma, de buitenlucht waait hun longen schoon. Ze kunnen hun puffers en andere dure medicijnen vaker laten staan. 

Kinderen die zich voldoende kunnen uitleven, worden minder snel hyperactief en hoeven daarvoor  niet in therapie of aan rustgevende medicijnen. Ze brengen hun ouders thuis niet zo snel tot wanhoop, ze zijn rustiger en handelbaarder. Hun ouders hoeven zich dan mindervaak in te schrijven voor een dure opvoedcursus. 

Al deze kostenbesparingen in de gezondheidszorg wegen niet op tegen die paar veldjes met speeltoestellen. 

Vaak naar buiten is ook voor wat oudere kinderen positief. 

Jongens die op een trapveldje reeds hun krachten hebben gemeten met leeftijdsgenoten, hoeven zich niet nog eens op een minder gezellige manier te bewijzen. 

Jongelui die een hele zaterdag op de skatebaan hebben doorgebracht, zijn 's avonds al zoveel overtollige energie kwijt dat ze weinig zin meer hebben in keet trappen. Vandalisme krijgt minder kans, de hoge kosten daarvan kunnen omlaag door het scheppen van meer speelgelegenheid. 

Als deze overheid toch bezig is om op alle terreinen marktwerking los te laten, moeten beleidsmakers nog eens goed de kostenbesparingen op een rijtje zetten die speelvoorzieningen opleveren.

[...]

Zie ook: Buiten spelen op zijn best
< http://www.buitenspelen.opzijnbest.nl/ >  

 

Start Omhoog