Start Omhoog

Citaten uit

Alcopop en polderpap, we lossen samen wel op

Marc Chavannes; Rubriek: opklaringen; NRC 23 december 2006

Het poldermodel is helemaal terug. 
[...] 
'We lossen het samen wel op' heeft dit land ver gebracht. De Duitsers zijn er jaloers op.

[...]

Nog voor de onderhandelingen [over de kabinetsformatie] zijn begonnen dient zich een onderwerp aan waar de nieuwe coalitiepartners elkaar op moeten kunnen vinden: het jeugdalcoholisme.

In de vorige kabinetsperiode heeft niemand op dat terrein een heldenrol gespeeld. De gevolgen zijn bezopen. Eenderde van de 15-jarigen is maandelijks laveloos. Een onderklasse van zwaar drinkende en rokende pubers maakt zich op voor een kansarm leven. Het is ondenkbaar dat een meerderheid van de nieuwe Kamer dit nog langer toelaat.

Al een paar jaar worden verhalen over gigadrinkpartijen in schuren en keten bevestigd door onderzoek. Vanaf veertien jaar is de helft van de Nederlandse jongeren dronken geweest. Kinderen tot vijftien zijn grootverbruikers van breezers, vruchtachtig sap opgevoerd met rum. Daarna wint bier aan belang, vooral bij jongens - één op de vijf drinkt tien glazen of meer als ze toch bezig zijn.

Je vraagt je af wat bestuurders van alcohol verkopende bedrijven, verantwoordelijke politici en ouders denken, terwijl zij niks doen aan dit twijfelachtige Europese record.

Van de jongeren tussen 16 en 24 jaar hoort 22 procent in de categorie probleemdrinker. Nu al houdt een achtste van de ziekten bij volwassenen verband met te veel drinken. De breezerpilsgeneratie zal er straks erger aan toe zijn dan haar ouders.

In 2001 schreef de minister van Volksgezondheid de Tweede Kamer dat het alcoholprobleem onder jongeren zó omvangrijk was dat reclame en marketing aan banden gelegd moesten worden. Toen volgden de bewogen jaren waarin Nederland kennelijk een borrel nodig had, en niks deed. Waarna minister Hoogervorst in maart 2005 schreef dat hij nog één poging had gedaan om via zelfregulering serieuze voortgang te boeken.

Samen er uit zien te komen had het bijkomende voordeel dat de regeldruk niet verder opliep, aldus de minister. Het enige nadeel was dat er niets gebeurde. De vrijwillige reclamecode wordt ontdoken.

Pogingen van Hoogervorst om alcoholreclame tussen 06.00 en 21.00 uur te verbieden en de accijns op de favoriete jeugddrankjes te verhogen kregen geen steun in de Tweede Kamer. Zijn eigen VVD voorop zong het eigen verantwoordelijkheid-refrein van de industrie.

Nederland is, met Luxemburg en Tsjechië, uitzondering binnen Europa: zonder enige wettelijke beperking van tv-alcoholreclame. Frankrijk verbiedt iedere aanprijzing van alcohol op de televisie.

[...]

Sinds 2001 zijn er volgens Trouw21 vergaderingen van het besloten directeurenoverleg [Directeuren Overleg Alcohol] geweest.
[Er bleek] dat 1,1 miljoen Nederlanders boven de 15 probleemdrinkers zijn, dat het aandeel van jongeren snel stijgt, dat de reclamebestedingen in de jaren 90 zijn gestegen van 37 miljoen naar 100 miljoen euro, terwijl het NIGZ het sinds 96 moet doen met een preventiebudget van 1,3 miljoen euro. De maatschappelijke kosten van alcoholmisbruik werden door KPMG geraamd op 2,6 miljard euro.

[...]

Het is dit overleg dat de net gelanceerde leuze Alcohol onder de 16, nog even niet heeft goedgekeurd. Geen wonder. Nu een knipoog, en straks als je zestien bent zet je 'm toch op een zuipen.

Fabrikanten verdringen zich om zoete biertjes en alcopops te ontwikkelen met tropisch klinkende frambozen-smaakjes. Voor jong volwassenen. Van dertien. De industrie lacht zich een kriek. Er is zo veel vraag, het is niet aan te slepen. Het CPB berichtte deze week dat accijnsverhogingen veel effectiever tegen jeugddrinken zijn dan voorlichtingscampagnes. Dus doen we voorlichting.

Ouders die zelf niks doen vragen om polderpap.
[...]
Commissietje hier, overlegje daar, samen lossen we het wel op. Maar niet heus.

Deze week rapporteerde antirookorganisatie Clean Air Nederland na een bezoek aan 2400 eet- en drinkgelegenheden dat de horeca het met de minister afgesproken Stappenplan massaal aan de laars lapt. De branche verwijst naar een eigen rapport dat komend voorjaar moet uitkomen. Herkent u een patroon?

Start Omhoog