Start Omhoog

Citaten uit

Ouders moeten drank durven verbieden

Juliette Vasterman, NRC 15 december 2006

Jongeren drinken steeds jonger en méér alcohol. Een nieuwe campagne richt zich op de ouders. Alcohol moet je gewoon verbieden. Niet over onderhandelen. 

Thuis op de bank met wat vriendjes sloeg hij een liter Bacardi en een halve fles Malibu achterover. Later die avond werd de 15-jarige jongen op een brancard het ziekenhuis binnengedragen. De tiener had een alcoholpromillage van 2,3, was onderkoeld en ademde bijna niet meer. 

De Delftse kinderarts Nico van der Lely legde hem aan het infuus en warmde hem op. Toen de jongen wakker werd, stonden zijn ouders naast het bed. Ze waren wel wat geschrokken, maar niet boos. Ze vertelden zelfs vrolijk dat hij op zijn elfde voor het eerst dronken was, vertelt Van der Lely.

Uit allerlei onderzoek blijkt steeds hetzelfde: jongeren drinken steeds jonger (11, 12 jaar) en steeds méér. Jongens tot 17 jaar drinken gemiddeld negen glazen per week, meisjes vijf.

Nico van der Lely van ziekenhuis De Reinier de Graaf Groep in Delft zag afgelopen jaar tien kinderen met een alcoholvergiftiging binnenkomen. Vijf jaar geleden werd er elke twee jaar hooguit één tiener opgenomen. En het zijn de ouders die het laten gebeuren, zegt hij. Ze hebben het drinkgedrag van hun kinderen niet onder controle.

Dat weet ook Wim van Dalen, directeur van de Stichting Alcoholpreventie (STAP). Ouders kloppen geregeld bij hem aan met vragen: hoeveel mag mijn kind drinken, hoe ga ik om met mijn dronken zoon en kan ik mijn dochter van acht een glaasje mee laten drinken bij het eten?

Alcohol is zo sociaal geaccepteerd dat de meeste mensen niet weten hoe ze hun kind er vanaf kunnen houden, vertelt Van Dalen. Op schoolfeestjes, kinderpartijtjes, kamp en in de sportkantine wordt alcohol geschonken. Vooral breezers, die zien er onschuldig uit, hebben een leuk kleurtje en zijn lekker zoet.

Voorheen gaf Van Dalen ouders het opvoedadvies om te praten met kinderen, ze te wijzen op gevaren van drank en duidelijke afspraken te maken. Daar is hij vanaf gestapt. Je moet alcohol verbieden. Al dat onderhandelen, dat werkt niet, dat blijkt wel.

[...]

[... U]it onderzoek blijkt volgens Van Dalen dat kinderen het écht niet doen als het niet mag van hun ouders. Ouders hebben meer invloed dan ze denken.

Het Trimbos-instituut voor geestelijke gezondheidszorg lanceert volgende week dinsdag samen met het Nederlands Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) en het ministerie van VWS de campagne Alcohol en opvoeding speciaal gericht op ouders.

[...]

Belangrijkste boodschap van de campagne: stel een leeftijdgrens en ga daar niet met het kind over onderhandelen. Wij adviseren het drinken zo lang mogelijk uit te stellen, in ieder geval tot ze zestien jaar zijn.

Het Trimbos-instituut snapt dat kinderen graag bij een groep willen horen en dat drinken misschien lekker en stoer is, maar je moet duidelijk maken dat alcohol veel negatieve gevolgen heeft. Die worden in de campagne dan ook breed belicht:

hersenen ontwikkelen zich minder goed,

het remt botontwikkeling,

het geheugen werkt slechter en

concentreren op school gaat moeilijker,

het ontremmende effect verhoogt de kans op onveilig vrijen,

verminderd reactievermogen veroorzaakt sneller verkeersongelukken en

vier van de tien agressiedelicten worden onder invloed gepleegd.

Een aanrader is volgens Wychgel de alcoholtest op < www.dekaterkomtlater.nl > die kinderen samen met hun ouders kunnen doen. Gebruik de uitkomsten als start voor een goed gesprek.

[...]

Het Trimbos-instituut heeft voor ouders met kinderen die al drinken ook tips opgesteld. Geef het goede voorbeeld, koop geen drank voor tieners, maak nieuwe afspraken. Wees streng.

[...]

Start Omhoog