Start Omhoog

Citaten uit

Blowen: jongeren doen het veel minder dan ze zelf denken 

Celine Timmerman, Trouw 14 november 2006

Bijna alle jongeren blowen. Op feestjes, in coffeeshops en bij vrienden thuis. Toch? Nee dus. Cannabis is nog altijd de meest gebruikte drug onder jongeren van twaalf tot achttien jaar. Maar tachtig procent van de jeugd heeft nog nooit geblowd.

[...]

Om het misverstand dat bijna alle jongeren blowen weg te nemen, is het Trimbos-instituut, in opdracht van ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, vorige week begonnen met de campagne ’Je bent niet gek als je niet blowt’.

Het idee dat veel jongeren blowen, heerst vooral onder de jongeren zelf, aldus het Trimbos Instituut, het landelijk kennisinstituut voor geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke zorg. Vier op de vijf jongeren tussen de veertien en achttien jaar denkt dat hun leeftijdsgenoten blowen, terwijl dit volgens het Trimbos-instituut in werkelijkheid ’maar’ een op de vijf is. Verder denken jongeren dat blowen gezond is omdat het een natuurlijk middel is. Je zou er ook actief van worden en je beter kunnen concentreren. Deze slechte informatie van jongeren probeert Trimbos nu te weerspreken.

[...]

Op de site www.drugsinfo.nl  kunnen jongeren bovendien filmpjes of foto’s zetten, met daarbij hun redenen om wel of niet te blowen. Een nieuwe manier om jongeren te bereiken, zegt Anke Wammes, leider van de nieuwe campagne.

„In onze campagnes in 2004 en 2005 lag de nadruk op kennisvermeerdering en ging het erom jongeren – en hun ouders – beter te informeren over cannabis. Vorig jaar hebben we tevens een blowkwartetspel ontwikkeld, dat vanwege succes is geprolongeerd. Nu willen we jongeren aan het denken zetten over hun keuzes, over wel of niet blowen. Daarnaast willen wij blowers bewust maken van de risico’s van cannabisgebruik.”

Dat het taboe op blowen is verdwenen, komt volgens Wammes onder andere door meer aandacht voor het Nederlandse drugsbeleid.

„Het cannabis- en gedoogbeleid is meer bespreekbaar geworden. Door meer aandacht in de politiek en media voor dat beleid, hoeven wij dat niet meer te doen, en kunnen wij ons bijvoorbeeld meer richten op preventie.”

Wat is blowen?

Blowen is het roken van hasj of wiet. De softdrugs worden meestal vermengd met tabak en vervolgens met één of meer vloeitjes en een soort filtertje, ’tip’ genoemd, tot een sjekkie gerold. Sommige gebruikers roken het puur in een pijpje. Er zijn ook mensen die het in eten verwerken, meestal in koekjes of in een zogenoemde ’spacecake’. Een stickie of joint werkt al na een paar minuten, twee tot vier uur later is het effect weg. Hasj en wiet beginnen in eten vaak pas na een uur te werken.

Wat zijn de gevolgen?

De meeste jongeren denken dat een blowtje goed voor je is. Maar er zijn risico’s aan verbonden. De grens is moeilijk vast te stellen, zegt Anke Wammes van het Trimbos Instituut. „Er spelen meerdere factoren: hoe lang je al blowt, de frequentie, je leeftijd en je gezondheid.”

Op de website van Trimbos, www.drugsinfo.nl , worden de gevolgen van blowen uitgebreid uitgelegd. De rook van joints wordt doorgaans diep geïnhaleerd en lang in de longen vastgehouden. Die rook bevat bovendien meer kankerverwekkende stoffen dan die van alleen tabak. Op langere termijn kan hierdoor extra schade worden toegebracht aan de luchtwegen.

Verder zijn er aanwijzingen dat er een relatie is tussen cannabisgebruik en het ontstaan van psychische stoornissen zoals schizofrenie, depressie en angst. Hasj kan onderliggende psychische problemen bij mensen verergeren. Bij personen met aanleg voor psychische stoornissen kunnen die zich bovendien sneller openbaren.

Mensen die veel en vaak THC, de psychoactieve stof in cannabis, gebruiken, kunnen verder geremd worden in hun ontwikkeling.

In plaats van problemen op te lossen en ervan te leren, ’blowen’ de gebruikers hun problemen en onvrede weg. Ze lopen bovendien het risico in een sociaal isolement terecht te komen. [...]

Het percentage gebruikers van cannabis onder de totale bevolking is tussen 1997 en 2001 toegenomen – in 2001 had een op de zes ondervraagden van twaalf jaar en ouder ooit cannabis gebruikt. Het aandeel dagelijkse en bijna dagelijkse gebruikers is in deze periode kleiner geworden. Onder de schoolgaande jeugd van twaalf tot achttien jaar is het percentage gebruikers tussen 1996 en 2003 licht gedaald. Deze afname komt op het conto van jongens; onder meisjes bleef het gebruik gelijk.

[...]

Start Omhoog