Start Omhoog

Citaten uit

Deze man belt elke maandag namens 43 miljoen Amerikanen met het Witte Huis

Supermarktkerken in Amerika: 'Er is niets mis met Jezus'

Marc Chavannes, NRC 26 maart 2005

Zonder de stemmen van miljoenen evangelische christenen zouden er weinig Republikeinse gouverneurs zijn, geen Republikeinse meerderheid in het Congres en zeker ook geen president die persoonlijk intervenieert in een zaak als die rondom comapatiënte Terri Schiavo. Wie wil weten hoe het nieuwe 'christelijk rechts' Amerika vormgeeft, bezoeke Colorado Springs.

De regisseur doorbreekt de duisternis en de stilte per megafoon: ,,Ga terug naar jullie plek voor de Hel, waar Satan zijn instructies aan de christenen geeft. Dan komt Judas op..'' Aanzwellend rood licht, de huisstijl van de Hel. Vuurwerk op acht hoeken van het toneel. Zondaars worden aan kettingen het inferno binnen gesleept.

Generale repetitie in Ted Haggard's 'New Life Church' in Colorado Springs [...].

Colorado Springs en New Life Church zíjn het nieuwe Amerika, waar Congres en president van paasvakantie terugkomen om een vrouw die 'in een voortdurende vegetatieve toestand verkeert sinds 1990' te 'redden'. Een Amerika dat steeds meer steigert tegen de scheiding van kerk en staat, ondanks God op de dollar en de Tien Geboden in veel openbare gebouwen.

[...] 

In 1960 waren er in de VS tien kerken met meer dan 2.500 zitplaatsen; nu zijn het er 850 en elke week komen er twee 'megachurches' bij. 

[...] 

En de mensen komen in groten getale. Parkeerruimte genoeg. Dankzij een nieuw systeem met 'touch screens' kan het kinderpastoraat duizend kinderen in veertig minuten 'in ontvangst' nemen. Voor hen worden in aparte zalen evangelieverhalen in Disneykleren, in oceaan- of WildWest-decors nagespeeld. 

[...] 

Als voorzitter van de 'National Association of Evangelicals' vertegenwoordigt hij [Haggard] 30 miljoen Amerikanen in 45.000 kerken. Vorige week hebben zich nog eens 13 miljoen leden van Latijns-Amerikaanse kerken in de VS aangesloten. Hij en zeven collega's bellen elke maandagmiddag met het Witte Huis om de conservatief-christelijke opvattingen van de 'evangelicals' door te seinen.

[...]

Een van de bezoekers deze zondag is Eric Christen. 

[...] 

Eric is de nieuwe Republikein: goed opgeleid, sterk gericht op vrije markt en zelfredzaamheid, met een lage tolerantie voor overheidsbemoeienis en een compleet vertrouwen in de letterlijke tekst van het evangelie. Hij hecht aan fitness, en rijdt een benzineslurpende SUV omdat hij zijn 'vrouw en twee kinderen veilig wil vervoeren'. 

[...] 

Voor Eric en de 126 miljoen 'born agains' en 'evangelicals' in de Verenigde Staten moet het schoolcurriculum 'wetenschappelijk' eersteklas zijn. Daar hoort ook bij dat Darwins evolutieleer wordt aangemerkt als 'een theorie'. 'Evangelicals' leren hun kinderen liever over 'Creationism' of 'Intelligent Design', bouwend op de overtuiging dat de schepping te geniaal is voor zoiets onpersoonlijks als evolutie.

[...]

Eric en Karyn willen niet dat de kinderen opgroeien in een schoolomgeving die ,,een homoseksuele levensstijl net zo behandelt als heteroseksualiteit''. 

[...] 

De laatste vijftien jaar heeft Colorado Springs zich ook ontwikkeld tot 'Ground Zero van de Culture Wars', de stad waar 110 kerken en christelijke instellingen zijn gevestigd die de oorlog hebben verklaard aan een Goddeloos Amerika met euthanasie, abortus, homohuwelijk, stamcelonderzoek en verval van het familieleven.

Wie 'the christian right' in Amerika zoekt, gaat niet langer te rade bij de eens dominante dominees Robertson en Falwell. Colorado Springs is nu de bestemming, met als spirituele krachtcentrale 'Focus on the Family', het christelijke media-imperium van de kinderpsycholoog James Dobson. Op een religieuze hightech campus, een soort 21ste-eeuws Atlantis in de heuvels buiten Colorado Springs, werken 1.400 mensen die de Dobson-boodschap verspreiden, zijn boeken en banden per telefoon verkopen en zijn dagelijkse adviezen over de hele wereld verspreiden via radio, bandjes en nieuwsbrieven. Focus heeft een eigen afslag van de snelweg.

Dobson (68) opereerde tijdens de laatste presidentsverkiezingen openlijker dan voorheen in de politieke arena. Hij zei dat hij niet langer kon zwijgen vanwege de 'heftige aanvallen op het huwelijk': een uitspraak van het Supreme Court dat het 'sodomieverbod' van de staat Texas ongrondwettig verklaarde, en het arrest van het hoogste Hof in Massachusetts dat het homohuwelijk een wettelijke basis gaf. Focus besloot actieve en financiële steun te verlenen aan president Bush en andere kandidaten die de Dobson-agenda uitdroegen.

[...]

,,Dobson wordt niet gedreven door mensen of partijen'', zegt Hetrick. ,,Het gaat hem om de thema's: het gezin, het recht op leven [tegen abortus en euthanasie], afrekenen met rechterlijk activisme [het streven om 'pro life' rechters benoemd te krijgen, die in gevallen als de Schiavo-zaak de 'evangelicals' hadden verhoord] en de doorvoering van een federaal amendement op de Grondwet dat het homohuwelijk verbiedt. Als een Democraat of een Onafhankelijke zich daarvoor zou inzetten, zou dr. Dobson hem steunen.''

Voor Republikeinse kandidaten is Dobson een factor om wie zij steeds moeilijker heen kunnen. George W. Bush' politieke adviseur Karl Rove wist dat. Focus-voorzitter Donald Hodel schreef het al in 2003: 

,,Zonder het harde werken en de stemmen van miljoenen christenen, zou er geen meerderheid zijn in beide Huizen van het Congres, geen Bush-presidentschappen, weinig Republikeinse gouverneurs en slechts een paar staatsregeringen in Republikeinse handen.''

[...] 

Hij [Dobson] heeft een trouwe luisterschare sinds hij in de jaren '70 'Dare to Discipline' schreef, een veel verkocht opvoedboek tegen de anti-autoritaire jaren '60. [...] Intussen klinkt de stem van Dobson in meer dan honderd landen.

Dobson neemt een vraaggesprek op met de conservatieve columnist Cal Thomas, die hem voor Fox News ondervraagt over een bizarre rel rond de cartoonfiguur Sponge Bob Square Pants. Dobson ontkent nu al weken dat hij heeft gezegd dat dit sponshoofd kinderen homoseksualiteit zou bijbrengen. In een huiskamerdecor zegt Dobson dat The New York Times hem verkeerd heeft geciteerd. 

[...] 

In een deel van de stad met goedkope flatgebouwen staat het 'Pregnancy Center' van Raul en Caroline Reyes. In 2004 deden 5.000 vrouwen en meisjes een beroep op het centrum. Zij krijgen advies over niet-zwanger worden (Raul: ,,Onthouding is de enige gratis en 100 procent veilige methode, gezond voor lichaam en geest''), en desgewenst een gratis zwangerschapstest. Als zij om abortus vragen worden hun alternatieven voorgehouden. Zij krijgen een sonogram - het apparaat is geschonken door Focus on the Family. De bewegende beelden genezen velen naar verluidt van de wens tot vruchtafdrijving. Vrouwen die toch voor abortus kiezen, worden na afloop zonder verwijten opgevangen.

Joy en Andy en andere medewerkers van het centrum vertellen dat zij jongeren in een rollenspel leren zich te onttrekken aan de druk van leeftijdgenoten, durven 'nee' zeggen tegen alcohol, drugs en seks. Caroline: ,,De aftakeling van het Amerikaanse gezin gaat heel ver. Omdat we een doorgangsnatie zijn, zit er weinig samenhang in families en overdracht van tradities. Ouders kopen hun schuldgevoel over lange werkdagen af met materiële dingen. 'Dating' is een regelrechte voorbereiding op echtscheiding. Jongeren zijn op zoek naar 'ergens bij horen'. De kerk geeft hun dat gevoel.'' 

[...] 

Washington stuurt geld voor cursussen 'Onthouding tot het Huwelijk'. 

[...] 

Colorado Springs is niet alleen een centrum van een religieus geïnspireerde familiecultuur. Het is ook de broedplaats van een strikte vrijemarktvariant van het Republikeinse conservatisme. 

[...] 

,,Het eigendomsrecht komt direct van de Schepper'', legt Prentice uit, staande voor de haard. ,,De Grondwet heeft daar niets mee te maken. Leven, vrijheid, het nastreven van bezit zijn onvervreemdbare rechten, die kan de Grondwet ook niet afnemen.'' 

[... ... ...] 

Voor 'Pastor Ted' is 24/7 de bekroning van zijn jeugdervaring. Hij stelt vast dat 'de seculaire beweging in Amerika totaal niet aanslaat', terwijl Europa bijna afscheid heeft genomen van God. Dat komt zijns inziens door het uitblijven in Europa van de 'Jesus Movement', waar hij als jongere met leeftijdgenoten door werd meegesleept. Hij ging met 95.000 jongeren naar de Expo '72 in Dallas en zong dagenlang bijbelse liedjes.

,,Het was ons Woodstock, met Pepsi en christelijke rock. In de jaren '70 werden miljoenen Amerikanen 'evangelicals'. Wat nu gebeurt is nog steeds een reactie op de jaren '60. De hippies van de jaren '60 wilden vrije liefde, seks, alles. Wij zeiden: wij houden van het huwelijk. Zij riepen: vertrouw niemand boven de veertig. Wij hielden van onze grootouders. Zij waren tegen gezag. Wij zien de noodzaak van gezag. Mijn generatie van tussen de 48 en de 58 leidt nu de megakerken, zonder pilaren en glas-in-loodramen. Wij wisten het toen al: er is niets mis met Jezus.''

 

Start Omhoog