Start Omhoog

Citaten uit

De Europeaan bestaat niet

400 Miljoen inwoners voelen zich vooral wereldburger

Annemiek Verbeek, Pitch, december 2005

Wie zoekt naar de grote gemene deler in Europa is wel even bezig. Met de uitbreiding van de Europese Unie staat de teller op 400 miljoen inwoners, onder wie 75 miljoen jongeren onder de 25 jaar oud. Samen vormen de lidstaten een kleurrijke lappendeken van verschillende opvattingen over trouwen, God, homo's en moslims.

[...]

Ondanks alle politieke inspanningen voelen we ons nog steeds geen Europeaan.

[...]

Er is genoeg onderzoek gedaan naar wat Europeanen bezighoudt. Neem bijvoorbeeld Atlas of European Values (die overigens beter de titel Atlas of Values in Europe had kunnen krijgen), geschreven door Loek Halman, Ruud Luijkcx en Marga van Zundert, allen als socioloog verbonden aan de Universiteit van Tilburg. Deze universiteit is aanvoerder van dit Europa-brede waardenonderzoek, dat al meer dan een kwart eeuw in beslag neemt. In de laatste onderzoeksronde, vijfjaar ge!eden, werden ruim veertigduizend burgers uit 33 lauden geïnterviewd over religie, gezin, werk en politiek. Het resultaat is een stortvloed aan cijfermateriaal, grafieken en analyses, waaruit maar een conclusie valt te trekken: dé, Europeaan bestaat niet. 

Handig aan de grens

Gelukkig hebben we ook dingen met e!kaar gemeen. Europeanen hechten aan eigen huis en haard, zijn vrij conservatief, en vinden family values nog steeds waardevol. Zelfs van de libertaire Scandinaviërs vindt zestig procent dat een kind moet opgroeien met een vader en een moeder. 

Voor Europa zelf koesteren weinig mensen warme gevoelens. Minder dan vijf procent van de inwoners van de Europese Unie zegt zich in de eerste plaats 'Europeaan' te voelen. De Europese bevolking is trots om Bask, Ier of Amsterdammer te zijn, en voelt zich eerder wereldburger dan Europeaan. Dat geldt vooral voor ouderen.

[... ...]

De resultaten van het waardenonderzoek bevestigen bestaande volkswijsheden: het noorden van Europa (Nederland, Scandinavië) is tolerant, modern en individualistisch. Het zuiden is conservatiever: religie speelt er een bl]angrijkere rol en abortus, euthanasie en homoseksualiteit kunnen niet door de beugel. Landen als Frankrijk en Duitsland bungelen ergens tussen deze twee tegenpolen in. 

Hokken of huwelijksboot

Denen en Nederlanders zijn kampioen ongehuwd samenwonen. Ze gaan het liefst zo snel mogelijk hokken en wachten jaren met kinderen krijgen. In katho1ieke landen a]s Spanje, Portugal en Ierland is dit nagenoeg ondenkbaar: daar blijft 95 procent van de jongeren bij hun ouders wonen tot De Grote Dag. Meer dan de helft van de Portugese vrouwen heeft voor haar 29ste een gezin gesticht. 

[...]

God zij met ons

Dat Europa seculariseert, is langer dan vandaag bekend.

Weg met die hoofddoek!

De meeste Europeanen denken positief over hun islamitische landgenoten. Duitsers en Nederlanders zijn uitzonderingen: respectievelijk 47 en 51 procent ziet deze bevolkingsgroep liever gaan dan komen. 

De islam wordt wel in heel Europa als de gewelddadigste godsdienst gezien. 

Het verbieden van de hoofddoek is een goed idee, vindt 

78 procent van de Fransen, tegenover 

54 procent van de Duitsers en 

51 procent van de Nederlanders.

Maar toch bidt of mediteert nog ruim de helft van alle Europeanen minstens eenmaal per week, zo blijkt uit de Atlas of European Values. Drie van de vier Europeanen (maar slechts zes van de tien Nederlanders) vinden zichzelf een religieus mens. Sommige landen, zoals Italië, Ierland en Polen, zijn niet zo geseculariseerd als Nederland. En in sommige Oost-Europese landen keren de kerken terug, nadat zij tijdens het communisme jarenlang waren verboden. 

[...]

Angst voor moslims

Argwaan tegen moslims bestaat vooral in het noorden van Europa. Die argwaan is overigens het grootst in Nederland, waar een meerderheid negatief denkt over islamieten (51 procent).

Dat het noorden moslims wantrouwt, is te verklaren: de seculiere Fransman, Hollander of Duitser begrijpt niet dat religie zo belangrijk kan zijn in iemands leven. , Voor vrome katholieken in Spanje, Polen en Ierland is dat de gewoonste zaak van de wereld. 

Joeri Oudshoorn van 25xEurope: 

"Elke keer als ik vanuit het buitenland naar Nederland terugkeer, verbaas ik me over de berichten over moslims in de krant. Vooroordelen heb je overal. En overal zijn er groepen die min of meer geïsoleerd wonen, zoals de Portugezen in Luxemburg of de Roma-bevolking in Tsjechië en Finland. Maar nergens anders dan in Nederland hebben we gezien dat mensen zó fel op hun geloof worden aangesproken."

 

 Start Omhoog