Start Omhoog

Citaten uit

Fouten Schiedamse politie geen incident

Rechercheur Schiedam ging al eerder over de schreef

Ariane Kleijwegt, Trouw 15 september 2005

De fouten die zijn gemaakt tijdens de verhoren van kroongetuige Maikel in het onderzoek naar de Schiedamse parkmoord, vormen geen incident.

Een van Maikels verhoorders was vier jaar eerder betrokken bij het verhoor van de twaalfjarige P., die ten onrechte werd verdacht van verkrachting van een minderjarige.

Zijn ouders verwijten de politie op alle fronten ’onbehoorlijk’ en ’onprofessioneel’ gedrag in de kwestie, die de Schiedamse familie jaren lang in haar ban hield. In een langdurige strijd om het gelijk haalden de ouders van P. uiteindelijk hun gram bij de Nationale Ombudsman. Deze stelde twee jaar na dato vast dat de rechercheur zich ’onbehoorlijk’ had gedragen tegenover de jongen.

[...]

De ouders en nu 22-jarige P. ervoeren de verhoormethode van de Schiedamse recherche als ’extreem intimiderend’ en herkennen zich in de ’kwestie Maikel’. Dinsdag concludeerde het OM dat de verhoren waaraan het ’vriendje’ van Nienke Kleiss is onderworpen, in strijd zijn met protocollen van de politie. Ook zouden ze wat betreft techniek en bejegening niet aan hebben gesloten bij een jongen van net elf.

[...]

Bij de klachtprocedure die de familie in gang zette, ging opnieuw veel mis. De ouders werden niet, conform de regels, uitgenodigd voor een gesprek om hun ongenoegen te bespreken. Ook werd de klacht afgewezen door dezelfde districtschef over wiens optreden was geklaagd.

In de brief die minister Donner dinsdag naar de Kamer stuurde, zei hij géén aanwijzingen te hebben dat de dwalingen in de zaak-Nienke zich vaker hebben voorgedaan.

[...]

 

Start Omhoog