Start Omhoog

Bronnen en cijfers bij "Tbs-ers"

8 Maart 2004
VVD pleit voor andere aanpak tbs; voorstel: langere proeftijd; NRC
"Vooral bij tbs'ers die zijn veroordeeld wegens geweld, seksuele delicten en brandstichting is de kans op recidive groot."

9 maart 2004
VVD wil strenger regime voor tbs'ers; Trouw
"De liberalen [...] menen dat te veel tbs'ers in herhaling vallen."
"Volgens kamerlid Eerdmans waren er te veel ernstige incidenten met tbs'ers op verlof en zouden ze nooit meer zonder begeleiding naar buiten mogen."

26 mei 2004
Alle media: 

"Zedendelinquenten en psychopaten met tbs mogen niet meer met onbegeleid verlof. Het risico dat zij gedurende hun verlofperiode opnieuw in de fout gaan, is te groot. Dat vindt een meerderheid van CDA, PvdA en LPF in de tweede Kamer." (De Volkskrant)

"De VVD en GroenLinks zien meer in elektronisch toezicht voor tbs'ers met verlof." Minister Donner: "Garanties dat zij niet weer in de fout gaan zijn alleen te krijgen bij levenslange opsluiting." (NRC)

"De kans dat het tijdens een verlof mis gaat is slechts één op de honderduizend, relativeert hoogleraar forensische psychiatrie T. Oei." (De Stentor)

De NRC geeft er cijfers van het WODC bij: Het algemene recidivepercentage van ex-tbs'ers ligt, gemeten over vele jaren, rond de 55%. Bij seksueel geweld is dit 5% en bij seksueel geweld tav kinderen is dit 2%. 

27 mei 2004

"Een op de vijf tbs'ers gaat na behandeling weer in de fout." Corine de Ruiter, hoogleraar forensische psychologie, in NRC. 

"Recidive met ernstige geweldsdelicten na tbs blijft stabiel op een niveau tussen de 15 en 20 procent", aldus het WODC in 1999. Recenter onderzoek is er niet. (De Volkskrant)

"Bij de circa 50.000 verloven per jaar keert negentig maal iemand niet terug. Een klein percentage daarvan begaat tijdens de afwezigheid een misdrijf. Wetenschappelijk gezien zijn dat haast ideale cijfers." Aldus de Tilburgse hoogleraar forensische psychiatrie T. Oei. (Trouw)

5 Juni 2004
"[T]ussen de vijf en tien keer per jaar pleegt een tbs-patiënt een delict." Aldus Piet Aquarius van de Pompekliniek te Nijmegen in De Stentor.

18 juli 2004
Op de zorgboerderijen flippen tbs'ers niet; Op 28 Nederlandse boerderijen werken gedetineerden en tbs'ers, en dat aantal groeit; Rinskje Koelewijn, NRC. 
"Per maand zijn er 5.ooo verloven. Alleen al in onze kliniek. Er zijn zeven tbs-klinieken in Nederland. Tel dat op, doe dat maal twaalf maanden. Er gaan drie verloven per jaar mis. Al die andere gaan dus goed, maar daar hoor je niemand over." 
[= 0,000005%]

3 Augustus 2004
Risicotest tbs'er 'geen wondermiddel'; Ministerie van Justitie voerde nieuwe maar onbewezen methodiek vervroegd in na 'Eibergen'; Het Parool. 
'Volgens [Frans] Derks [psycholoog en woordvoerder van de Van der Hoeven Kliniek in utrecht] hebben Donners veranderingen meer nut voor de politiek dan voor de behandeling van de tbs-gestelden. "Ze zijn een politieke oplossing, er wordt iets gedaan. Direct na een incident zie je de kritiek oplaaien en dan reageert de politiek met paniek." 

10 Augustus 2004

Tbs-personeel hekelt Donner; Trouw
De strengere tbs-maatregelen van minister Donner (justitie) leveren een schijn-veiligheid op voor de maatschappij. Dat schrijven de ondernemingsraden van tbs-klinieken in een 'brandbrief' aan Donner. 

NRC:

'Eisen tbs bieden schijnzekerheid'
Leden van de Tweede Kamer die iets over tbs te zeggen hebben laten zich onverantwoord hevig door sentimenten leiden.

'Pas tbs-beleid aan of houd je mond'; gesprek met woordvoerder personeel tbs-klinieken
Zo'n 4.500 werknemers van tbs-klinieken zijn het beu: Kamerleden die na ieder tbs-incident nonsens uitkramen en media die dat breed uitmeten. 

Bezuiniging nekt recidive-therapie; De Volkskrant
[Dezelfde regering die zich zo'n zorgen maakt over recidive bezuinigt gelijktijdig op de therapie die recidive moet voorkomen.]

13 september 2004
Tbs lang niet altijd terecht; De Stentor.
Er verblijven zeker zo'n 250 mensen in een tbs-kliniek die daar niet thuis horen. het gaat vaak om keiharde criminelen, wie behandeling weggegooid geld is. [...] Nederland telt negen tbs-klinieken. Op dit moment worden daar zo'n 1300 mensen [...] behandeld.
Van Marle [...:] Het begrip 'persoonlijkheidsstoornis' is in de loop der jaren behoorlijk opgerekt. 'te ver', vindt van Marle. [...] Het aantal tbs-ers is in vijftien jaar verdrievoudigd. [...]

 

Start Omhoog