Start Omhoog

Citaten uit

Staatsgevaarlijk

Redactioneel commentaar Trouw 28 juli 2004

Hoeveel jaar(!) moet iemand de gevangenis in die een minister met ketchup besmeurt? Voor de overgrote meerderheid van de Tweede Kamer was het op 24 juni nauwelijks een vraag. In een spoeddebat oordeelden zij dat het een 'staatsgevaarlijke actie' is, waarvoor de daders jaren achter de tralies moeten. Schande daarom dat de rechter-commissaris de invrijheidstelling had bevolen van twee vrouwen die eerder waren opgepakt, omdat zij minister Verdonk met enkele klodders ketchup hadden ondergekliederd.

De verontwaardiging van de Kamer was zo groot dat zij het openbaar ministerie kwalijk nam dat zij aan het rechterlijk bevel gehoor had gegeven. Toen minister Donner tegenwierp dat dit neerkwam op misbruik van recht, maakte dit geen indruk. Dan moest de minister de wet maar aanpassen, of naast zich neerleggen. Linksom of rechtsom moesten 'veelplegende', 'staatsgevaarlijke activisten' achter de tralies blijven.

Kennelijk kenden de kamerleden de feiten niet. [...]

Waarom staan we op deze plek stil bij dit incident? Omdat dergelijke zaken al lang niet meer als incident worden beschouwd, laat staan dat ze worden afgedaan als een ludieke actie. Terecht. Sinds de moord op Pim Fortuyn, sinds de dreiging ook van terroristische acties, is Nederland zijn onschuld kwijt. Dat laat onverlet dat maat houden geboden blijft. Het is verontrustend dat het parlement daartoe niet in staat is en we het wat dit betreft moeten hebben van het aloude adagium: goed dat er nog rechters zijn in dit land.

 

Start Omhoog