Start Omhoog

Citaten uit

'Zorgvaders willen het beste van twee werelden'

Interview, door Edwin Kreulen, Trouw 20 september 2004

Deze week is in Rotterdam de conferentie 'Working Fathers, Caring Men'. Wetenschappers en beleidsmakers buigen zich over de vraag: hoe krijgen we vader vaker aan het zorgen?

Mensen die denken dat steeds meer vaders voor de kinderen zorgen, vergissen zich schromelijk. Dat zegt de Utrechtse socioloog Vincent Duindam aan de vooravond van een congres over vaderschap in Rotterdam.

[...]

Het ministerie van sociale zaken, dat Nederlandse mannen achter het aanrecht wil krijgen met de campagne 'Wie doet nu wat?' is organisator van de conferentie komende vrijdag en zaterdag in het Rotterdamse WTC. Duindam (45) is een van de sprekers. De socioloog van de Universiteit Utrecht volgt al jarenlang een groep 'zorgvaders'.

Groeit het aantal zorgvaders sterk?

,,Helemaal niet. De groep vaders die minder dan dertig uur werkt om ook voor de kinderen te zorgen, is al heel lang stabiel op 5 procent. Natuurlijk, mannen gaan wel iets meer doen met de kinderen en je ziet steeds vaker vader doordeweeks in het park, hoewel dat laatste vooral in de grote stad gebeurt.

Voor de meeste mannen zijn een beetje deeltijd en een iets minder snelle carrière nog wel verkoopbaar, maar minder moet het niet worden. Uit onderzoek blijkt dat mannen zonder betaald werk zich fysiek en mentaal slecht gaan voelen.

Toch blijkt dat die groep zorgvaders nog wel kan groeien, tot 10 procent van alle mannen.
[...]
In veel andere landen vinden ze die 5 procent deeltijdvaders nog best wel hoog. Ook in Scandinavië, waar ze wel veel regelingen hebben voor ouders, maar die worden vooral opgenomen door vrouwen.''

Dat klinkt nogal somber.

,,Toen ik twintig jaar geleden onderzoek deed naar zorgvaders, riepen mensen smalend 'ach, mannen die de was ophangen..'

Na een tijd was er een enorme omslag en dachten we dat zorgvaders heel gewoon zouden worden. Dat zijn ze nog steeds niet. Ook al roepen mannen die het wel doen, dat het zo leuk is. Je vindt bevrediging op je werk én thuis, het beste van twee werelden. Veel mannen zeggen dat het 'in mijn branche niet kan'. Terwijl de zorgvaders uit mijn onderzoek vaak in dezelfde sector werken.

[...]".

Sociale Zaken wil de groep mogelijke zorgvaders aanspreken door hen bewust te maken wat zijzelf doen met de kinderen.

,,Ik heb niet heel veel vertrouwen in zo'n campagne. Mannen bedenken meestal niet uit zichzelf dat ze ook minder kunnen werken. Dat doet hun vrouw. Of de ouderschapsregelingen moeten echt veel beter worden.

Je ziet nu juist dat het kabinetsbeleid haaks staat op zorg. Iedereen moet juist weer veertig uur per week gaan werken. Emancipatiebeleid is toch vooral het zorgen dat vrouwen aan het werk gaan, want die zijn nodig op de arbeidsmarkt.''

 

Start Omhoog