Start Omhoog

Kind houdt veel geheim voor ouders

Invloed opvoeder overschat

Van een onzer verslaggevers
Wegener Dagbladen, 22 mei 2002

UTRECHT - Het merendeel van de jongeren tussen 12 en 18 jaar heeft geheimen voor hun ouders. Veruit de meesten (84 procent) vertellen niet alles over hun eerste verliefdheid, eerste sigaret en hun eerste sekservaring. Ook over drugs en criminaliteit houden ze hun mond.

Dat blijkt uit een onderzoek onder 500 jongeren en 500 ouders dat in opdracht van drogistenorganisatie DA is gehouden. Ouders overschatten de invloed die ze hebben op hun zoon of dochter: 61 procent denkt dat hun kind geen geheimen voor hen heeft. Dat blijkt dus niet het geval te zijn. De gebrekkige vertrouwensband die kinderen met hun ouders hebben kan daar debet aan zijn.

VADER

Bij problemen licht maar vier procent van de jongeren hun vader als eerste in. Meestal wenden zij zich tot hun moeder (51 procent) of tot een vriend of vriendin (29 procent). Jongeren verschillen met hun moeders van mening over wanneer ze toe zijn aan verkering. Zelf vindt de jeugd dat ze daaraan toe is tussen de 14 en 15 jaar. Moeders denken dat 17 of 18 jaar een mooie leeftijd is. Met seks van hun kinderen hebben ze minder problemen. Daarvoor vinden ze 16 of 17 jaar een goede leeftijd. De jongeren denken dat ze daar rond hun veertiende of vijftiende al aan toe zijn.

VOORLICHTING

Ouders schieten volgens de jongeren tekort in het geven van seksuele voorlichting. Slechts eenderde van de jongeren krijgt bijvoorbeeld thuis informatie over seksueel overdraagbare aandoeningen. Toch zegt 81 procent van de ondervraagde ouders hun kind hier wel degelijk over te informeren. Uit het onderzoek bleek verder dat jongeren gezondheid en uiterlijk belangrijk vinden, en zich daarbij richten op een ideaalbeeld. Meisjes willen er het liefst uitzien als een barbiepop, met de juiste maten.

Start Omhoog