Start Omhoog

Lees meer over dit onderwerp

Niet van een link voorziene artikelen kan men opvragen 

* Zie ook 

Opiniestuk # 3: Amerikaanse toestanden - en hoe vermijden we die?  

Op 20 april 199 schoten twee tieners, Dylan Klebold en Eric Harris, dertien medescholieren en zichzelf dood op hun school in Littleton in de verenigde Staten.
Tegenwicht verzamelde een dossier vol beschouwingen hierover en stelt nu vragen.
Onze voornaamste bron hierbij is wat jongeren er zelf over te zeggen hadden.
Niet een gevaarlijke subcultuur maar het onderdrukken van elke afwijkende subcultuur speelt hier de hoofdrol.

Tegenwicht weblog 80. Pof, Pof, Pof ... Eenzame cowboy schiet 32 medestudenten neer - Begint of eindigt het met pief paf poef? 21 april 2007
Op 17 april 2007 schoot de 23 jarige student Cho Seung-Hui op de technische Universiteit in Blacksburg, Virginia, VS, 32 medestudenten neer, waarna hij zichzelf door het hoofd schoot.
Een uitvoerige analyse en beschouwing. 

Voorts:

Dirks, Bart: [Geplaatst op verzoek van de auteur:]

Meneer S. hing bloedend tegen de muur; de Volkskrant 29 april 2002

Rechts van de zee van bloemen en kaarsen hangt tegen een raam van het Gutenberg Gymnasium een brief, half uitgewist door de regen. Daarop staat een beschrijving van het bloedbad, vrijdag in het schoolgebouw, waarbij zestien mensen en de dader de dood vonden.

Duitse roep om nog scherpere wapenwet; de Volkskrant 29 april 2002

Na de bloedige schietpartij in Erfurt roepen Duitse politici om strengere
regels voor wapenbezit. De 19-jarige schutter had zijn wapens op legale wijze aangeschaft.
Verscheidene politici in Duitsland hebben na het bloedbad afgelopen vrijdag op een gymnasium in Erfurt gepleit voor verdere verscherping van de wapenwet. Ook klinkt de eis om de naar schatting twintigduizend schietverenigingen aan strengere controles te onderwerpen. 

Erfurt boos op 'Scheiss-presse' - de Volkskrant 4 mei 2002

Het bloedbad in Erfurt is behalve een menselijk drama ook een mediaspektakel
waarbij 'Volendam' en 'Enschede' verbleken. De media zijn tevreden, maar de
bevolking ergert zich aan de opdringerige Scheisspresse: 
'Wie het meeste huilt, komt op televisie.' 
.

Eveneens later, als recent artikel, is toegevoegd:

Lugt, Hans van der, SCHOOLANGST - Zelfopsluiting door Japanse scholieren is een groeiend probleem; NRC, 29 maart 2003
Jaren blijven ze thuis, de Japanse 'zelfopsluiters'. Gebrek aan eigen initiatief en de uitputtende drang tot conformisme in het schoolsysteem is hun te veel geworden. 'Het zijn vaak verschrikkelijk lieve kinderen.' [...]
'Schoolweigering' en 'zelfopsluiting' zijn de grootste problemen waar het Japanse onderwijs momenteel mee kampt. Onder de groep 12- tot 15-jarigen - de leeftijd van junior high school - bedraagt het aantal schoolweigeraars 120.000, ofwel 3 procent van het totaal aantal kinderen in deze leeftijdsgroep: een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden. Een deel van hen sluit zich letterlijk thuis op, maar hoeveel precies is niet bekend. 

Erfurt is angstig dichtbij, door Klaas de Graaff, in Wegener Dagbladen 3 mei 2002
Wat is er mis met de jeugd als we met ontzetting kennis nemen van de afschuwelijke massamoord in een gymnasium in het Duitse Erfurt? Is de geweldsverheerlijking als een virus binnen gedrongen in het brein van een afgewezen leerling? Had men dit drama kunnen voorkomen, maar wie is dan die 'men' ? 

Grote school, minder zicht op kind; Onderzoek naar schoolverlaters; Guus Valk, NRC 19 december 2001 
In het voortgezet onderwijs zijn scholen gefuseerd tot grote scholengemeenschappen. In het middelbaar beroepsonderwijs zijn grote regionale opleidingscentra gekomen. Daardoor is het zicht op de problemen van individuele leerlingen minder geworden. Vóór die schaalvergroting was het, met enige overdrijving, meer een kwestie van koppen tellen. Dit is ten koste gegaan van leerlingen die problemen op school hebben. Op kleine scholen komen zij beter tot hun recht.

Pedagogen willen terug naar docent voor de klas; Arnold Zweers, Wegener Dagbladen, 16 april 2002
Het roer in het onderwijs moet radicaal om. De computer mag blijven maar moet niet langer zo'n dominante rol in de school spelen. De docent moet weer prominent voor de klas. Terugkeren als 'voorbeeldfiguur.' En de scholen moeten kleiner en 'persoonlijker' worden. Zodat leerlingen en docenten elkaar weer beter leren kennen.
Dat is de boodschap van een groep hoofdzakelijk pedagogisch, filosofisch en psychologisch geschoolde deskundigen in het gisteren verschenen rapport 'Vitaa1 Leren. P1eidooi voor een onderwijs-wende'.

Criminaliteit op school - De derde kans bestaat niet meer, door Monique de Heer en Paul-Kleis Jager 2001-11-12, Trouw
Door een onjuiste invulling van de term 'begrip' hebben schoolleiders jarenlang normoverschrijdend gedrag van hun leerlingen onder de mat geveegd. Maar langzamerhand hervinden zij hun gezag. De regels worden aangescherpt, bij de ingang staat een veiligheidsbeambte en kluisjes, en niemand kijkt meer op van een heuse agent tijdens de lunchpauze. Een gesprek over de veilige school.


Bosnische scholier schiet leraar dood 

SARAJEVO - Een middelbare scholier in Bosnië heeft gisteren een van zijn leraren doodgeschoten en een andere verwond. Vervolgens schoot hij zichzelf dood, aldus de politie.
De 17-jarige kwam tot zijn daad in de oostelijke plaats Vlasenica. De jongen liep voor het schoolgebouw op zijn leraar geschiedenis af en schoot deze door het hoofd. Vervolgens liep hij een klas binnen waar hij op zijn docent wiskunde schoot. Deze leraar raakte zwaargewond.
.

↑   30 April 2002    ↓

 
Leerling VS wilde school vergiftigen

VILLISCA - Een leerling van een middelbare school in de Amerikaanse staat Iowa is vrijdag opgepakt. De 15-jarige jongen zou van plan zijn geweest de punch, die geschonken zou worden op een schoolfeest van zaterdag, te vergiftigen met een stof die zijn medeleerlingen ernstig ziek zou maken of zou doden. De jongen is aangeklaagd op verdenking van terrorisme. De tiener had een paar klasgenoten in vertrouwen genomen over zijn plannen. Zij hebben de informatie vervolgens doorgespeeld naar de politie. De jongeman zou problemen hebben met een aantal medeleerlingen.
.

Meester Jeffrey is lekker ruig; Martine Zuidweg, NRC 8 september 2001
De jonge docent op de basisschool is meestal een vrouw. De kinderen, vooral de jongens vinden een meester spannender.

Verzwegen tv-geweld; Bewezen effect op agressie dringt moeilijk door in samenleving, Hendrik Spiering, NRC 6 april 2002
TV-geweld leidt tot agressiviteit, meldde Science vorige week. In de psychologie wisten ze dat allang. De vraag is: wat kun je er tegen doen? Betrokkenheid van de ouders helpt.
Over: Patti Valkenburg,
Beeldschermkinderen, Theorieen over kind en media,
Boom, 2002

Zero tolerance strikes again; Clark County School District: Expel first, questions later, By Joe Schoenmann, Las Vegas Weekly, 28 June 2001
'It's all part of what Allen Lichtenstein, attorney for the American Civil Liberties Union of Nevada, calls the district's "zero intelligence," rather than "zero tolerance," policy.'

Februari 2002

In Feising, nabij München, Duitsland, worden op een school drie mensen doodgeschoten. De dader is een oud-student die van die school is gestuurd
.

December 1999

In het Nederlandse Veghel schiet een 17-jarige jongen vijf mensen neer wegens eer-wraak. Hiertoe had de vader hem aangezet. Een van de slachtoffers was met het zusje van de dader zonder toestemming van de ouders op vakantie naar Turkije geweest.
.

19 oktober 2001

Opnieuw gijzeldrama Duitse school

Berlijn - Opnieuw is Duitsland opgeschrikt door een gijzeldrama in een schoolgebouw. Het liep gelukkig zonder bloedvergieten af.: de 16 jarige jongen die gistermiddag een school in het plaatsje Waiblingen, in de zuidelijke deelstaat Baden-Württemberg binnenliep en een lerares en vier leerlingen in gijzeling nam gaf zich gisteravond om 21.10 uur over.

Voor hij zijn actie staakte staakte liet de jongeman zijn laatste twee gijzelaars vrij. Eerder op de avond had hij al twee gijzelaars vrijgelaten. Daarna legde hij zijn wapen neer en liet zich inrekenen door de politie. Hoe de lerares is weggekomen was niet duidelijk, maar de politie zei te vermoeden dat de overvaller haar heeft weggestuurd. 

De gewapende jongeman drong gistermiddag rond drie uur de school binnen in het plaatsje Waiblingen, waar op dat moment ongeveer honderd leerlingen lessen volgenden. De gijzelnemer onderhield per mobiele telefoon contact met de autoriteiten. Hij eiste een miljoen euro losgeld en de beschikking over een vluchtauto. 

De jongen is volgens de Duitse media een voormalige leerling, die wraak zou willen nemen omdat hij van de school is gestuurd. Duitsland is dit jaar eerder opgeschikt door gijzeldrama's op scholen. 

In april van dit jaar schoot de 19-jarige Robert Steinhäuser zestien mensen dood in een gymnasium in Erfurt. 

In februari terroriseerde een voormalige scholier urenlang het stadje Freisingen bij München. Die 22-jarige vermoorde uit wraak onder andere zijn vroegere werkgever en de directeur van zijn voormalige school, alvorens de hand aan zichzelf te slaan.

Ook hier:

Husken, Marian & Kagie, Rudie,
Schietend over het schoolplein; een groeiend aantal jongens haalt de trekker over.
VN 24 mei 2003

Het is al een paar jaar aan de gang en het probleem wordt alleen maar groter: jongens die vuurwapens dragen. Dat is cool, en anders is het wel nodig om jezelf te beschermen. Tegen andere jongens met een blaffer op zak.

Het houdt niet op:

Politie VS voorkomt bloedbad op school; ANP/WD 8 juli 2003

De politie heeft in de Amerikaanse staat New Jersey op het laatste moment voorkomen dat drie jongeren een bloedbad aanrichtten. De jongens van veertien, vijftien en achttien jaar waren tot de tanden toe bewapend en stonden op het punt zoveel mogelijk mensen te doden. [...] Uiteindelijk zouden ze zelfmoord plegen. [...] Zij gingen, geïnspireerd door de helden uit de film The Matrix, bijna altijd in het zwart gekleed. 

Erfurt, of Littleton, ligt ook hier om de hoek, getuige:

Meerman, Grieteke, Lelystadse jeugd drinkt en blowt uit verveling; Trouw 5 juni 2003

Jongeren in Lelystad hebben het moeilijk. Ze worden vaker gepest, leven ongezonder en hebben meer psychosociale problemen. Een rapport. 
[...]
Iedere dinsdag komen er politieagenten langs om de pestende jongeren aan te pakken.
[...]
"Je hebt popi's en nerds, [...] en nerds worden nu eenmaal gepest."
[...]
Het groepje tieners geeft toe dat de cultuur op hun school steeds harder wordt.
[...]
"Veel gepeste leerlingen gaan in een hoekje zitten en worden depressief. [...] Dat kan escaleren, want toen ik het getreiter niet meer aankon, heb ik zo'n pestkop het ziekenhuis ingeslagen."
[...]
Het blijkt dat dertig procent van de jongeren te kampen heeft met psychosociale problemen zoals eenzaamheid, lusteloosheid en zelfmoordgedachten.
[...]
Slechts één op de tien jongeren eet dagelijks fruit en meer dan zestig procent ontbijt nooit. Bovendien kampt zeventien procent met overgewicht.
[...]
"Er is hier zó weinig te doen voor jongeren, dat ze uit verveling gaan blowen en drinken."

Twee jaar later:

Lessen uit Erfurt;  Geweld op school; Gerbert van Loenen, Trouw 26 april 2004

Schoolpsychologe Lena Vogt kwam twee jaar geleden naar Erfurt om te helpen, nadat een scholier daar zestien mensen had doodgeschoten. Nu is ze er nog steeds, om schoolleidingen te wijzen op de signalen die aan geweld voorafgaan.
Zulke gewelddaden op scholen blijken steevast door mannelijke leerlingen te worden gepleegd die geen volwassene in hun omgeving hebben die ze vertrouwen, en die ernstig teleurgesteld of langdurig gepest zijn. In de tijd voor hun misdaad zijn ze zichtbaar veranderd, hun gewelddaad bereiden ze langdurig voor en vaak geven ze hints over wat komen gaat.
Wel moet van elke crisis geleerd worden, stelt Lena Vogt.
Liefst zou ze willen dat de mensen die wereldwijd projecten ter voorkoming van geweld op school uitvoeren van elkaar zouden leren.

,,In Noorwegen is nu een school waar leerlingen elkaar elke ochtend een hand geven. En op vrijdagmiddag omhelzen ze elkaar als het weekend begint. Ik denk dat leerlingen die elkaar de hand schudden en omhelzen elkaar niet zo snel slaan.''

 

 

Start Omhoog