Start Omhoog

Normen en waarden inzake intimiteit en kinderen

Door Een Tegenwichter

Met de relatie tussen volwassenen en kinderen (de opvoeding) is vaak een hoop mis doordat kinderen wel materiële verzorging krijgen, terwijl er liefde, aandacht, en aanraking ontbreken. Met betrekking tot het seksuele is het nog armzaliger gesteld. Kinderen verkeren seksueel in dezelfde situatie als vrouwen in het Victoriaanse tijdperk: hun seksualiteit wordt ontkend, veronachtzaamd en onderdrukt. Een belangrijk deel van hun lichaam en hun gevoelens worden niet geaccepteerd. Dat kan gevoelens van niet begrepen worden, eenzaamheid en frustratie met zich meebrengen. Een hoop van deze problemen worden veroorzaakt door vrij algemeen voorkomende waarden en normen. Ik zal er een aantal noemen en aangeven hoe ze doorwerken in de omgang met kinderen.

Preutsheid

Onder preutsheid versta ik met name angst voor het lichaam, voor naaktheid en voor lichamelijke genietingen. Bij seks is de schaamte het grootst en de neiging bestaat om alles wat met lichaam, aanraking en tederheid heeft te maken als seksueel te zien. 

In de omgang met kinderen gebeuren vanuit deze houding twee dingen: 

het seksuele van kinderen wordt weggedrukt en ontkend, en 

tegelijkertijd worden alle lichamelijke/zinnelijke aspecten tot iets seksueel gemaakt en daarmee tot iets negatiefs. 

In feite wordt het seksuele tegelijkertijd ontkend én tot ongekende proporties opgeblazen. Bij kinderen kan daardoor een seksuele spanning ontstaan (in psychologische zin) die het lichamelijk en emotioneel functioneren kan gaan overheersen en blokkeren. Het seksuele kan niet worden doorleefd en blijft daardoor een negatief stempel drukken op aanverwante zaken als lekker in je lijf zitten, je gemakkelijk voelen in de nabijheid van anderen, aanraking, en om kunnen gaan met liefde en intimiteit.

Opvoeding in een sfeer van preutsheid heeft ook als nadeel dat er niet gemakkelijk over seksualiteit gepraat kan worden en het voor kinderen ook heel moeilijk zal zijn om bijvoorbeeld over ongewenste seksuele ervaringen te beginnen.

Voortplantingsdenken

Een van de meest overheersende normen is nog steeds dat seks er alleen is om kinderen te verwekken. In het ergste geval doen mensen inderdaad alleen aan seks om kinderen te verwekken. Bij de meeste mensen mag gelukkig ook het genieten en het liefhebben een rol spelen. Wat van deze norm echter is blijven hangen is de eenzijdige gerichtheid op geslachtsgemeenschap en het orgasme (vooral van de man). Voor de kinderen heeft deze norm tot gevolg dat het seksueel zijn van kinderen gemakkelijk kan worden ontkend omdat zij zich immers nog niet kunnen voortplanten (vóór de puberteit) of omdat dit als ongewenst beschouwd wordt (een flinke periode ná de puberteit). Seksualiteit is iets voor later.

Door de op voortplanting gerichte invulling van seksualiteit zit er voor kinderen niks anders op dan wachten, waarmee seksualiteit verwordt tot iets dat je niet net als andere dingen spelenderwijs kan leren. Veel kinderen ervaren dat je eerst zogenaamd niet toe bent aan seks en je het op een bepaald moment ineens helemaal moet kunnen. Daarom is het natuurlijk ook nodig om kinderen op een bepaalde leeftijd door middel van mondelinge en geschreven voorlichting van alles over seks bij te brengen: de dingen die ze in het dagelijks leven niet meekrijgen. 

Een ander nadeel van het voortplantingsdenken en de enge invulling van seksualiteit, als zou deze alleen geslachtsgemeenschap inhouden, die dit tot gevolg heeft, is dat wanneer volwassenen seksueel iets met kinderen doen ('uitspoken') dit vaak helemaal niet bij de ontwikkeling van kinderen aansluit. Eerst hebben kinderen helemaal geen seksualiteit en plotseling worden ze geconfronteerd met een gefrustreerde en ongecontroleerde volwassen seksualiteit. Naast dat het in die gevallen om dwang kan gaant is het dus ook nog eens de vorm die schade aanricht. Veruit de meeste volwassenen verstaan de taal der liefde niet die hen in staat zou moeten stellen om aan te sluiten bij de persoonlijkheid en de ontwikkeling van kinderen. De getraumatiseerde kinderen zijn hiervan het bewijs.

Heteroseksualiteit

Heteroseksualiteit als norm is in feite een mengeling van verschillende andere normen. Er zit in dat seks voor de voortplanting is, er zit preutsheid in (homofobie), en er zitten normen in over rolpatronen van hoe mannen en vrouwen zich zouden moeten gedragen. Normen die grote gevolgen hebben voor de relatie tussen ouders en kinderen, en die voor kinderen een vrije ontwikkeling in de weg staan. Heteroseksualiteit zoals die er in onze cultuur uitziet maakt dat vooral mannen weinig ervaring hebben met (praten over) seksualiteit en het delen van gevoelens van intimiteit met leden van het eigen geslacht. Dat maakt dat vaders hun zonen in hun specifiek seksuele ontwikkeling niet of nauwelijks kunnen ondersteunen.

Monogamie

Voor veel mensen geldt de norm dat seksualiteit alleen goed is binnen een vaste langdurige relatie, met name het huwelijk. In dat licht wordt seksueel contact van kinderen onderling of met volwassenen afgewezen. Kinderen kunnen de keuze voor een vaste relatie immers nog niet maken. Het hypocriete is dat die volwassen er vaak zelf niet in slagen om relaties lang te laten duren. In aansluiting op de huwelijks- en voortplantingsmoraal komt de monogame norm neer op het idee dat seksuele en andere intieme gevoelens maar op één persoon gericht mogen zijn. Plezier beleven aan 'iets met een ander' wordt afgewezen en geassocieerd met negatieve zaken als misbruik en bedrog. Ook wordt onmiddellijk gedacht dat er met de bestaande relatie wel iets mis zal zijn. In het verlengde van bovenstaande associaties wordt contact met kinderen waarin seksualiteit een rol speelt automatisch opgevat als een ziekelijk afreageren van huwelijks- of persoonlijke problemen. Dat hoeft echter niet noodzakelijkerwijs zo te zijn; het kan het geval zijn.

Het monogame denken is een ontkenning van de eigenheid van mensen. Ieder mens is immers anders en kan een ander niet zomaar vervangen. Monogamie als norm komt neer op wantrouwen en hebzucht, met liefde heeft het niets te maken.

Seksualisering

Seksualisering tenslotte is het verschijnsel dat mensen te veel aan seksualiteit ophangen. Er ontstaat een oversekst patroon dat met zich meebrengt dat allerlei gevoelens niet meer op een andere wijze kunnen worden geuit dan via seks. Seks om onuitgesproken conflicten mee te bedekken. Seks om liefde te suggereren waar geen liefde is. Seks om gevoelsarmoede mee te compenseren. Mannen doen hier gemiddeld veel meer aan dan vrouwen en veel porno staat er ook bol van. De seks waar het hier om gaat is van een minder leuke soort omdat het contactarm is en prestatiegericht. Schadelijk voor kinderen die ermee worden geconfronteerd.

Zedenwetgeving

Onze cultuur kan niet met kinderseksualiteit omgaan omdat de gangbare seksualiteit te weinig kinderlijk is. Ze is niet speels genoeg, niet lief genoeg, te eenzijdig genitaal en te ongevoelig. Onze seksualiteit staat los  van het dagelijks leven en aanraking in het algemeen, is te weinig communicatief, moet te veel betekenen, staat bol van vaste patronen, wordt te veel als een vaste verbintenis opgevat en is bovendien vaak te hard, te agressief en te weinig invoelend. In die optiek is het niet verwonderlijk en om pragmatische redenen misschien zelfs wel wenselijk dat seks met kinderen tot 16 jaar oud verboden is.

 Op dit moment is er een discussie gaande om de grens op te trekken naar 14 jaar. Op dit moment is vrijen met kinderen van 12, 13, 14 en 15 een zogenaamd klachtdelict. Dat betekent dat er alleen tot vervolging wordt overgegaan als er een klacht wordt ingediend door het kind zelf, de ouders of de persoon of instantie die de ouderlijke macht over het kind heeft, en de klacht na onderzoek gegrond verklaart wordt. Als het om een wederzijds gewenste relatie blijkt te gaan, wordt de klacht niet als gegrond verklaart. De leeftijdsgrens van 12 jaar is destijds ingesteld omdat kinderen op die leeftijd ook beperkte rechten verkrijgen. Zo kunnen kinderen vanaf 12 jaar bijvoorbeeld naar de rechter stappen en hebben ze een stem in bij wie ze gaan wonen bij echtscheiding van de ouders. Nederland is op het gebied van de zedenwetgeving een van de meest vooruitstrevende landen in de westerse wereld.

In de zedenwetgeving zijn (o.a.) tal van gedragingen beschreven die verboden zijn op grond van hun seksuele karakter. Op die manier is lopen op straat niet verboden, maar doe je dat naakt dan is het weer wel verboden. Kinderen liefdevol aanraken is niet verboden, zodra bepaalde lichaamsdelen (geslachtsdelen) daarbij een rol spelen echter weer wel. Naaktfoto's van kinderen zijn niet verboden, maar hebben die foto’s een seksueel karakter dan weer wel. Mensen in dienst hebben die diensten verrichten is niet verboden, zijn het seksuele diensten dan weer wel. De zedenwetgeving is lichaamsdelen-, en situatiegericht. Dat heeft tot gevolg dat de werkelijke problemen, hoe ironisch, niet bij naam worden genoemd. Die worden namelijk niet veroorzaakt door seks, het seksuele karakter of het gebruik van specifieke lichaamsdelen, maar zijn het gevolg van zaken als onvrijwilligheid, manipulatie, dwang en geweld. Met achterhaalde termen als ontucht, eerbaarheid en het woord 'zeden' zelf, wordt de plank misgeslagen. In een vrije, gelijkwaardige en prettige sociale verhouding kan seks niet schadelijker zijn dan wat gestoei met kussens. Seks is van zichzelf alleen maar leuk en fijn.

 

Start Omhoog