Start Omhoog

Ik denk aan niks anders dan seks. Ben ik gefrustreerd?'

Door Jantien de Boer, Wegener Dagbladen, 16 oktober 1999

Over seks praat je niet meer met je ouders. Seksvragen stuur je naar de jongerenbladen. 'Lieve MariŽlle. Ik denk aan niets anders dan seks. Ben ik nu gefrustreerd?' Of:, Ik ben bang dat ik niet klaarkom als ik met mijn vriend naar bed ga'. De problemenrubrieken in jongerenbladen als Break Out, Yes, Fancy en Webber draaien bovenal om bedavonturen

De openheid in de jongerenbladen heeft niet tot gevolg dat jongeren topatleten zijn geworden in bed. Seksuloge Hilde van de Ploeg: ,,Ze beginnen nog altijd het begin".

In 1995 bleek dat tussen de eerste zoen en de eerste gemeenschap van jongens 4,9 jaar zit. Meisjes wachten na hun eerste zoen nog altijd 3,4 jaar met 'complete seks'. Daarnaast bleek afgelopen maand uit een onderzoek in opdracht van condoomfabrikant Durex dat vier op de tien jongeren tussen de 16 en 21 nog maagd is.

Webberjongens dromen van D-cups en ellenlange benen, Fancy - meisjes stellen vragen over sperma en Break Out - lezers vragen zich af hoe hun vriendin hen het beste kan bevredigen. ,, We leven in een heel open samenleving" , zegt Jany Rademakers van het Nederlands Instituut voor Sociaal en Seksuologische Onderzoek (NISSO).

Seks is overal en de meeste jongeren bereiden zich dan oog goed voor hun eerste keer. Ze behelpen zich niet met voorlichtingsboekje van hun ouders of de informatie van de biologie leraar, ze vragen liever aan Yes og wit 'spul' op een penis normaal is en ze willen van Break Out weten wat jongen lekker vinden in bed.

Hilde van der Ploeg, behalve Seksuloge ook klinische psychologie, krijgt gemiddeld honderd brieven per maand van Break Out lezers, die dertien tot achttien jaar oud zijn. Zij gelooft niet dat jongeren tegenwoordig anders tegen seks aan kijken dan twintig jaar geleden. Als jongeren met seks beginnen, lopen ze altijd dingen aan die ze niet aan hun ouders willen vragen. "Dat was twintig jaar geleden zo en dat is nog steeds het geval." De meeste vragen die ze binnen krijgt, gaan over hun lichaam. Dat zijn de brieven over borsten, over een te nauwe voorhuid over de kunst van tongzoenen tot masturberen. Ook krijgt Break Out 'heel veel' vragen van lezers die worstelen met hun seksuele voorkeur. ,, Op middelbare scholen wordt toch nog negatief gedacht over homoseksualiteit", vermoedt van de Ploeg.

Daarnaast zijn er vragen over seksueel misbruik. Van der Ploeg plaats niet meer dan een misbruik per nummer anders word het blad te zwaar wordt. ,, Extreme brieven gebruiken we ook niet. Laats kreeg ik van een vijftien jarige meisje dat met haar vadernaar bed gaat en best lekker vindt. Zo'n brief plaatsen we niet. Net zo min als vragen van een tien a elf jarigen De Break Out - psychologie vindt het belangrijk dat jongeren pas aan seks beginnen als ze er zelf aan toe zijn. ,, Ze moeten zich niet door een ander laten overhalen, ze mogen nee zegen. Ze hoeven ook niet aan seks te doen als ze daar nog niet aan toe zijn." 

Met brieven van veel jonge kinderen heeft ze dan ook moeite. ,,Als ik een brief krijg van een tienjarige die ermee zit dat er geen penis in haar vagina past, dan schrijf ik dat haar lichaam daar nog niet klaar is voor seks, dat ze lichamelijk nog niet ontwikkeld is. Zo'n meisje vertel ik ook dat slecht 1 procent van de tien tot twaalfjarigen seksuele gemeenschap heeft, " 

Soms vertederen brieven haar. ,, Laatst kreeg ik er een van twee jongens die te verlegen zijn om contact te leggen met meisjes. 'Daarom doen ze het met elkaar' , schreven ze, en ze wilden weten of dat verstandig was." Van der Ploeg gaf de jongens een tip om meisjes te versieren. ,,Maar ik antwoordde ook dat er niks mee mis met homoseksualiteit. "Ach hele extreme vragen over anale seks of sadomasochisme krijgt ze hooguit drie keer per jaar, zegt ze. ,,Je hoort wel eens dat mensen zich zorgen maken over jongeren die steeds vroeger aan seks doen. Ik geloof daar niet zo in. Van de zeventien jarigen is er meer dan de helt nog maagd, Break Out doet gewoon aan voor inlichtingen en daar is niks mis mee."

j ANY Rademakers van het NISSO stelt dat Nederlanders bovenal nuchter zijn,Als het om seks gaat. Nederlanders zijn daar openhartig over seksualiteit en mede daardoor gaan jongeren er zo volwassen mee om. ,,In de Verenigde Staten bij voorbeeld wordt nog altijd gepropageerd dat je maagd moet blijven tot het huwelijk. Als gevolg daarvan zijn Amerikaanse jongeren slechter voorbereid op hun eerste keer." Toch valt er in Nederland nog het een en ander te verbeteren op voorlichtingsgebied, aldus Rademakers. 

Uit het NISSO - onderzoek 'Condoomschroom', dat in 1933 werd gehouden, blijkt bijvoorbeeld dat jongens op seksgebied onzekerder zijn dan meisjes. Zij worden minder goed voorgelicht. Seksuele voorlichtingen is meestal een taak van moeders en die praten gemakkelijker met hun dochters dat men hun zoons", aldus Rademakers. Natuurlijk wordt er wel met jongens gesproken, zo blijkt uit het onderzoek. Maar dan gaat het vooral over seksueel geweld, aids en machogedrag. Niet bepaald zaken die de mannelijke seksualiteit positief belichten. 

Volgens het NISSO houden zulke verhalen bovendien de mythe in de stand dat jongeren stoer meten zijn. Jammer, aldus Rademakers, want volgens het onderzoek Condoomschroom zijn jongenmannen vaak bang en onzeker. 

Hoofdredacteur Tom de Bruijn van Webber, het babes - blad voor jongens van zestien tot twintig jaar oud, kan zich wel in conclusie van Radenmakers vinden. Natuurlijk zijn jongens onzeker, maar in Webber is daar geen plaats voor. Webber moet stoer zijn vindt hij. ,,In ons blad wordt niet gezeurd. '' Zo kan het gebeuren dat Martijn B,. die klaagt over het feit dat het in Webber alleen maar gaat over grote tieten en mooie stoeltjes, onder uit de zak krijgt Martijn wil meer aandacht voor het innerlijk van meisjes, maar de reactie vindt dat ,,de feministe in de schaapkleren'' maar ,,fijn de Opzij moet lezen". ,,Zo'n jongen vraagt enorm:, vind Bruijn. 

Webber mannen zijn nu eenmaal stoer  Misschien zitten ze op hun zolderkamer stiekem wanhopig te wezen omdat ze natuurlijk nooit van z'n leven zo'n superbabe met een strak truitje kunnen versieren, maar de Webber is om bij weg te dromen. Webber is hopen op neuken." Dat neemt niet weg dat de formule van het blad een jaar geleden is aangepast. Webber ging vorig jaar september, na een paar maanden opheven te zijn geweest, over naar een nieuwe uitgever. Kennelijk begon de grove toon lezers toch te vervelen. De Bruijn: ,,Daarom zijn we wat serieuzer geworden. Dat zie je ook in onze problemenrubriek Dr. Wex on sex." Webber krijgt bijvoorbeeld veel brieven van jongens die denken dat hun piemel onder maat is. De Bruijn, alias dr. Wex antwoordde de afgelopen maand dat de ,,gemiddelde penis een lengte van tussen de 11 en 16 centimeter heeft". Als troost schrijft hij bovendien dat een grote penis niet altijd betekent dat je beter in bed bent.

Webber krijgt maandelijks ongeveer dertig seksvragen van lezers. Meestal gaan ze over hun eigen lichaam of over de juiste manier van vrijen. Het zijn eigenlijk alleen beginnersvragen, aldus De Bruijn. Bij het doorbladeren van Webber dromen jongens dus over seks met ervaren 'chicks', maar in de praktijk kneuteren ze met leeftijdsgenootjes.

Maar juist die opgefokte macho - toon maakt Webber tot een jongensblad, zegt de hoofdredacteur. Met Webber meten jongens zich een image aan. ,,Op opvoedkundige praatjes zitten onze lezers niet te wachten." Nee, jongens met serieuze vragen schrijven liever naar Break Out, of naar een meidenblad als Fancy. Psycholoog MariŽlle Koek van Fancy krijgt maandelijks bijvoorbeeld honderd brieven. Ongeveer 15 procent daarvan is van jongens. 

,,Jongens voelen meer dan meisjes dat ze moeten presteren. Ze zijn bang dat ze te vroeg klaarkomen of dat hun penis niet stijf wordt" aldus Koek. Ondanks de stoere taal die jongens soms uitslaan, denkt ze niet dat er grote verschillen zijn tussen de seksen. ,,Het valt me op dat zowel jongens als meisjes op een volwassen manier bezig zijn met seks. Ze beginnen bij het begin en ze zijn bewust van de gevaren. Het is echt geen vrijheid, blijheid meer. Bijna allemaal denken ze na over geslachtsziekten en aids." Oversekst vindt ze jongeren al helemaal niet. ,,Het gemiddelde Fancy - meisje, van tussen de vijftien en negentien jaar oud, is pas recent seksueel actief. "Over groepsseks of anale seks denkt zo'n meisje vrijwel nooit na. ,,Het zijn eigenlijk ook niet de Fancy - meisjes die dat doen. Ouders denken soms van wel, maar de praktijk is anders.''

De bladen mogen dan opener zijn geworden, al met al is de moraal van de probleemrubrieken eigenlijk nog dezelfde als pakweg tien jaar geleden. Neem de brief va de zeventien jarigen Cyndie in Break Out. ,,Ik voel dat het tijd wordt dat ik maar naar bed ga met een jongen. Iedereen zegt dat het lekker is en ik wil het proberen." Break Out antwoordt dat meest meisjes niet van de ene dag op de andere met een jongen naar bed gaan. ,,Seks is meer iets wat zich gaandeweg ontwikkelt. (...) De meeste meisjes genieten ook meer van seks als ze het doen met een jongen die ze goed kennen. " Het had in Popfoto van tien tot vijftien jaar geleden kunnen staan.

 

'

Start Omhoog