Start Omhoog

Het zelfrespect van jongens hangt af van een zeer betrokken man 

Angela, Phillips

Vertaling van: 
Boy's self-esteem depends on 'Highly Involved Men' 

The Guardian, 17 maart 1999 

Vergeet de gevoelige man en zijn tegenpool, de met bier gevulde bink. Er is een nieuwe en positievere model-man ontstaan: de zeer betrokken man ('Highly Involved Man - HIM'). Hij is de sleutelfiguur bij het opbouwen van zelfrespect en slagen in het leven van jongens, aldus een rapport dat dinsdag jl. gepubliceerd is. 

De kwaliteit van zijn relatie met de man in zijn leven maakt het verschil uit tussen de jongen met zelfvertrouwen en zijn leeftijdsgenoten. De man hoeft niet bij hem te wonen en hoeft zelfs niet zijn vader te zijn, maar hij moet belangstelling voor de jongen hebben. Negen van de tien Britse jongens met een zeer betrokken man in hun leven bevonden zich in de hoogste 25 procent van de in het leven geslaagde jongens in het onderzoek, terwijl de minst geslaagden veelal nogal afstandelijke vaders hebben die hun leren dat 'jongens niet huilen'. 

De sociaal meest geslaagde jongens zijn nu degene 

die een vertrouwensband met hun ouders hebben, 

die vinden dat gelijkwaardigheid een goede zaak is, 

die niet denken dat je als jongen hard moet zijn om te overleven, en

die evenzeer verantwoordelijk willen zijn voor hun kinderen.

Dit zijn de leidersfiguren - jonge mannen met voldoende handelingsvermogen dat hen in staat stelt het leven met enthousiasme in het leven te staan.

Het rapport, "Mannen van morgen" (Tomorrow's Men") van Adrienne Katz, Ann Buchanan & Jo-Ann Brinke, is een vervolg van hun onderzoek van 1997, "Slimme meiden - Teken van verandering" (Can Do Girls - A Barometer of Change)

Wat er over dit rapport in een behoorlijk lang artikel in The Guardian stond was bepaald niet boeiend en het verzuimt het meest belangwekkende te vermelden, namelijk dat die waardevolle zeer betrokken man helemaal de vader niet hoeft te zijn. Ik heb het artikel wel uitgeknipt. Een lange zoektocht op het Internet leverde geen link op naar het volledige rapport, maar een artikel in The Times vermeldde dat het onderzoek was gesponsord door het mannenkledingbedrijf Topman. De website daarvan vermeldt dat het rapport voor ieder die moedig genoeg is om een vervolgonderzoek te doen verkrijgbaar is  op het volgende postadres:

Young Voice,
 12 Bridge Gardens
East Molesey
Surrey KT8 9HU
Great Brittain

 

Start Omhoog