Start Omhoog

Amper aandacht voor achterstand jongens

Door Reinder Boeve

Wegener Dagbladen, 25 juni 2001

Amsterdam – In tegenstelling tot het buitenland bestaat in Nederland nog maar amper aandacht voor de toenemende achterstand van jongens ten opzichte van meisjes. Lauk Woltring, werkzaam bij Hogeschool van Amsterdam en onfhankelijk adviseur in de jeugdhulpverlening, weet wel waarom. ,,In Amerika en Engeland zijn de achterstandcijfers scherper. Maar in Nederland is ook het nadenken over jongens veel zwakker."

,,We dachten in de jaren 60 juist bedacht dat jongens te veel aandacht krijgen. " Ten onrechte meent de pedagoog. ,,Met zeventig, tachtig procent gaat het best goed. Maar gaat het over probleem jongeren, dan doelt een ambtenaar die een beleidsnota schrijft vaak op jongens. Een jongen is alleen in beeld als lastpost, als het gaat om alcohol, drugs of onveiligheid in het verkeer." Mogelijke verklaringen: een onstuimige puber met een overmaat aan hormonen moet zijn energie kwijt.

Hormonen

Bovendien verloopt de lichamelijke groei en de ontwikkeling van de hersenen grilliger dan bij meisjes: emotie en verbale intelligentie zijn lange tijd minder in balans dan bij het andere geslacht. Dat leidt eerder tot onverstandige daden dan verstandige woorden. Biologische gezien verloopt de taalontwikkeling bij vrouwen stukken vlotter. Het ontbreekt jongens veelal aan het goede voorbeeld: een volwassenen man die de leidend begeleidt, aldus Woltering Voor het merendeel voeden vrouwen op een staan ze (vooral in het basisonderwijs) voor de klas. ,,Mannen zijn vaak afwezig, gelden niet als autoriteit Daar is in onze cultuur iets grondig misgegaan." De pedagoog zegt niet te pleiten voor een sekse specifieke opvoeding. Wel mogen scholen wat hem betreft kleiner, zodat wat hem betreft kleiner, zodat jongens in het onderwijs meer persoonlijk in contact kan komen meer leerkrachten.

Meer beweging

Een manier is ook meer gymles geven, eventueel gescheiden van de meisjes. ,,Voor jongens is zeven uur in de school bank zitten dodelijk. Hun schuifelen en afleiding zoeken maakt ze al snel tot een lastbak. Je moet ze meer beweging bieden."

Woltering houdt zich al meer dan twintig jaar met het onderwerp bezig, schreef er enkele boeken over, maar in onderwijsland blijft de aandacht uitgaan naar de vrouw, stelt hij. Aan de universit5eiten bestaan diverse leerstoelen genderstudies, die zijn ingesteld, die zijn ingesteld voor onderzoek naar seksevverschillen in samenleving, politiek en economie. ,,In de praktijk komt dat neer op vrouwenstudies. Waar in het buitenland mannenstudies bestaan, is hier geen enkele leerstoel voor." De situatie leidt intussen tot een grotere uitval van jongens in het onderwijs. Hetgeen niet wegneemt dat de inhaalslag van de meisjes imposant mag worden genoemd. Goede eindexamenresultaten en een fors toegenomen aantal vrouwelijke studenten getuigen daarvan.

 

Start Omhoog