Start Omhoog

Citaten uit

Praten en nog eens praten

Brigit Kooijman, NRC Handelsblad 20 jan 2007

Klinisch psychologe en wetenschappelijk onderzoeker Martine Delfos schreef in 2004 De schoonheid van het verschil, over de overeenkomsten en verschillen tussen mannen en vrouwen. Dat jongens het in alle vormen van onderwijs slechter doen dan meisjes - een kwestie die afgelopen weken al een paar keer aan de orde was in deze krant - is niets nieuws volgens haar, maar het wordt langzamerhand wel een groot probleem.

Waarom doen meisjes het tegenwoordig zoveel beter op school?

Dat is altijd zo geweest.
[...]
Meisjes zijn over het algemeen braaf, vinden het belangrijk om aardig gevonden te worden. Ze zijn altijd wel bereid om hun best te doen. Ze zijn ook minder gevoelig voor de vorm waarin het onderwijs wordt aangeboden dan jongens.

Maar de kloof wordt groter?

Ja, vooral de laatste vijf jaar opvallend snel. Een van de oorzaken is de rol van geld, die is belangrijker geworden. Jongens willen zichzelf neerzetten, hebben behoefte aan status, en dat bereik je tegenwoordig niet meer met een universitaire graad, maar met geld. Die jongens gaan dus zo snel mogelijk het bedrijfsleven in. En daar doen ze het fantastisch, ze zijn nog nooit zo rijk geweest.

Dan is er dus eigenlijk niet zoveel aan de hand?

Jawel, want snel carrière maken is niet voor iedereen weggelegd. Denk aan jongens van Marokkaanse afkomst.
[...]
Waarom zouden ze zich inspannen op school, als toch niemand ze een kans wil geven? Ze gaan zich verzetten tegen de maatschappij en worden crimineel.

Bij de meisjes is dat totaal anders. Soms zie je in één gezin de meisjes studeren aan de universiteit en de jongens - zonder vooropleiding - in de gevangenis zitten. Zo groot kan de kloof zijn.

Zijn er nog meer oorzaken te noemen?

Internet is een heel belangrijke factor. Verslaving neemt enorm toe, meisjes aan msn, jongens aan gamen: [... ...]. Dát is hun wereld. Uren en uren brengen ze daar door. Het virtuele milieu wint het bij hen van de fysieke werkelijkheid. Maar meisjes blijven toch altijd wel hun huiswerk doen, terwijl sommige jongens simpelweg niet meer naar school gaan.

Hoe zit het met de feminisering van het onderwijs? Hebben jongens daar niet onder te lijden?

Jawel, maar dan hebben we het niet alleen over het grote aantal vrouwen voor de klas, maar over de feminisering van onze maatschappij als geheel. De talige cultuur domineert: praten, praten en nog eens praten. Dat is anders dan vroeger, toen werd er niet zoveel gepraat.

[...]

Wat kunnen scholen doen om die jongens toch binnenboord te houden?

Ze iets bieden dat hen motiveert om te werken voor later.
[...]
Je komt er in elk geval niet door het leuker te maken, want tegen hun virtuele wereld kun je toch niet op, die is écht leuker dan dat oubollige gedoe op school. Internetverslaving onder jongeren is een ernstig probleem. En het waait niet vanzelf over. Wij als volwassenen zullen onze verantwoordelijkheid moeten nemen en grenzen stellen.

Zouden jongens gebaat zijn bij aparte scholen?

Nee, onderzoek heeft uitgewezen dat dit voor meisjes gunstig kan zijn, maar voor jongens is een gemengde school beter. Voor een meisje willen ze namelijk nog wel eens hun best doen, blijkt.

Wat jongens zou kunnen helpen is

structuur bieden,
hun prestaties waarderen en
rechtvaardige verwachtingen van ze hebben.

[...]

Start Omhoog