Start Omhoog

Citaten uit

'Verbod van Martijn heeft enkel nadelen'

Seksuoloog: Maatschappelijke hysterie vergroot trauma slachtoffer alleen maar. 

Het verbod op pedofielenvereniging Martijn heeft hoogstens nadelen, en wie denkt dat kinderen er veiliger van worden, komt bedrogen uit. Dat stelt seksuoloog en cultuurfilosoof Erik van Beek, behandelaar van mannen met pedofiele gevoelens.

[...] 

Van Beek spreekt van een ‘rechterlijke dwaling’, omdat misbruik van kinderen al lang is verboden. Bovendien is er grote maatschappelijke consensus over de onwenselijkheid. De vrees dat Martijn - een vereniging die al sterk gemarginaliseerd was — deze doen kantelen, vindt hij onterecht. 

“Het opofferen van het recht op vereniging is wel een heel hoge prijs.”

Kwaadwillende pedofielen zullen ook zonder de vereniging hun eigen weg gaan, stelt Van Beek. 

“Ze gaan echt niet anders fantaseren nu Martijn verboden is. Zo’n actie creëert schijnveiligheid.”

Daarbij zullen sommigen van hen, doordat ze zich opgejaagd voelen, mogelijk eerder in de fout gaan. Veel mannen met seksuele gevoelens voor kinderen doen volgens hem juist hun uiterste best om contact met kinderen te vermijden — en vaak met succes.

“Deze mensen, die zich al hun hele leven netjes willen gedragen, krijgen met dit verbod een extra smet op hun imago.”

Buitenstaanders denken volgens Van Beek ten onrechte dat iedereen die over kinderen fantaseert, dit wel in de praktijk zal brengen.

Ook de kinderen die ooit met misbruik door een pedoseksueel te maken krijgen, hebben volgens Van Beek last van de maatschappelijke hysterie over pedofilie - waar de Hoge Raad volgens hem in meegaat.

Mensen gaan er vanuit dat ieder kind ernstige en blijvende trauma’s oploopt bij seksueel contact met een volwassene. Van Beek wijst op onderzoek waaruit blijkt dat lang niet ieder kind zich achteraf zijn hele leven ‘slachtoffer’ voelt.

“Zonder schreeuwende hysterie zou er meer ruimte zijn de gevolgen voor ieder individueel slachtoffer in al zijn complexiteit te wegen. Misbruik moet strafbaar blijven, maar we moeten niet de traumatisering uitvergroten om extra bewijslast te krijgen. Kinderen zijn hier allerminst mee gediend.”

[...]

Start Omhoog