Vorige Start Omhoog Volgende

Citaten uit

Met asfalt los je de files echt niet op 

NRC Handelsblad Vrijdag 15 oktober 2010 

Alleen met meer openbaar vervoer komt er een einde aan files en vervuiling, betogen Hans Berkhuizen en Chris Vonk. Maar het kabinet kiest anders. 

Hans Berkhuizen is directeur van Milieudefensie. 
Chris Vonk is bestuurslid van reizigersorganisatie ROVER

[...] 

Het nieuwe kabinet bezuinigt 120 miljoen euro op het openbaar vervoer in de drie grote steden. De spoorsector moet de schatkist met een totaalbedrag van 210 miljoen euro spekken. De Nederlandse Spoorwegen zullen hun aandeel moeten doorberekenen in het treinkaartje of verregaand moeten bezuinigen op hun kosten. Dat betekent minder service of minder treinen. Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben inmiddels gezegd dat zij bus- en tramlijnen moeten 
schrappen, tarieven verhogen en het openbaar vervoer minder frequent laten rijden als de bezuinigingen doorgaan. 

[...] 

Tegenover de bezuiniging va 330 miljoen euro staat een extra investering van 500 miljoen in de aanleg van nieuwe wegen. 

[...] 

De bezuinigingen op het openbaar vervoer zullen er onherroepelijk toe leiden dat mensen minder vaak de bus, tram, metro en trein nemen. Een groot deel zal de auto pakken. De gevolgen zijn duidelijk. De uitstoot van uitlaatgassen en CO2 gaat stijgen, evenals het aantal verkeersslachtoffers. De wegen zullen verder dichtslibben. 

Daarop denkt het kabinet te anticiperen met meer asfalt. Verkeersdeskundigen zijn het er echter over eens dat de aanleg van meer wegen alleen nog meer verkeer aantrekt. 

[...] 

In plaats van bezuinigen had het kabinet veel beter kunnen investeren in openbaar vervoer. Dat dit werkt, laat het succes van de RandstadRail tussen Rotterdam en Den Haag zien. Waar lokale overheden hoopten op 14.000 reizigers per dag, reisden begin september al 17.200 mensen met deze lijn. De Rotterdamse VVD-wethouder Jeannette Baljeu stelt dat dergelijke projecten met de geplande bezuiniging niet vol te houden zijn. Het is tekenend dat ook een wethouder van VVD-huize zich tegen het beleid van het nieuwe kabinet keert. 

Vorige Start Omhoog Volgende