Vorige Start Omhoog Volgende

Citaten uit

Anesthesisten tegen Hollandse castratie biggen

CO2-verdoving veroordeeld

Jeroen den Blijker, Trouw 25 november 2009

In de discussie over kooldioxide als verdovingsgas hebben de dieranesthesisten nu officieel stelling genomen: hun internationale organisatie is tegen castratie van biggen onder CO2-verdoving.

De CO2-verdoving waarmee Nederlandse varkenshouders hun biggen castreren, deugt niet. Dat vindt de mondiale organisatie van dier-anesthesisten.

De anesthesisten, verenigd in de Association of Veterinary Anaesthesists (AVA), veroordelen expliciet de Hollandse praktijk.

[... ...]

In de verklaring wordt gesteld dat het CO2-gas de biggen pijn bezorgt, onder meer door irritatie van de luchtwegen. Daarnaast worden onder meer spiertrekkingen en stress waargenomen.

Kooldioxide is al langer omstreden als verdovingsgas. Er zijn diverse internationale wetenschappelijke studies die zich tegen deze castratiemethode uitspreken. Nederlandse varkenshouders hebben de verdoving ingevoerd onder druk van de Nederlandse supermarkten, als alternatief voor onverdoofde castratie. Castratie voorkomt dat varkensvlees in de pan gaat stinken (berengeur).

[...] AVA-bestuurslid Hans Nieuwendijk [...] wijst erop dat ook de napijn van castratie niet wordt bestreden met de verdoving.

„En castratie is een van de meest pijnlijke ingrepen die je je kunt voorstellen”, zegt hij. „Je zou de biggen na castratie een pijnstiller moeten toedienen. Maar dat kost een dubbeltje en dat heeft men er niet voor over.”

Nieuwendijk weet ook uit ervaring hoe CO2 irriteert. Als dierenchirurg gebruikt hij het gas in zijn praktijk bij inwendige operaties.

[...]

Varkens in Nood is tegen castratie omdat slechts één procent van de biggen daadwerkelijk een zogenaamde stinkerd is.

„Dat komt overeen met een kans van minder dan één keer in de dertig jaar dat een consument problemen ondervindt met berengeur”, aldus voorzitter Hans Baaij.

Vorige Start Omhoog Volgende