Start Omhoog

Citaten uit

Gematigde Palestijnen wachten nu op steun

Oscar Garschagen, NRC handelsblad 24 maart 2007

De Palestijnse regering telt weer enkele gematigde ministers. Voor de EU en de VS kan dat aanleiding zijn om de financiŽle hulp te herstellen. Of is het daarvoor nog te vroeg?

[... ... ...]

Een jaar geleden legden Amerika en Europa de financiŽle hulp, de begrotingssteun en de hulpprojecten stil nadat het moslimfundamentalistische Hamas de verkiezingen had gewonnen en de controle over de Palestijnse Autoriteit (regering, ministeries en parlement) overnam.

Maar kort daarna werd ter voorkoming van een humanitaire ramp als gevolg van datzelfde embargo de financiŽle hulp via een omweg hersteld. 

Als gevolg van deze bizarre constructie is er nog nooit zoveel Europees en Amerikaans geld (bijna 1,3 miljard dollar in 2006) naar de Palestijnen gegaan, hetzij rechtstreeks naar personen of via het Wereldvoedselprogramma en de VN-organisatie voor de hulp aan Palestijnse vluchtelingen. Zo betaalt de EU de salarissen van 77.000 van de 160.000 Palestijnse ambtenaren.

Het enige Europese land dat nog bezwaar maakt tegen een voorzichtige ontdooiing van de relatie met de Palestijnse regering is Nederland.

Tijdens het overleg van EU-ambassadeurs verzette de Nederlandse vertegenwoordiger zich hardnekkig tegen het eerste, kleine stapje om de betrekkingen enigszins te normaliseren.

Nederland bevindt zich in een geÔsoleerde positie, aldus Brusselse diplomaten. Deze opstelling wordt teruggevoerd op het christelijke karakter van de regering met het CDA ťn de ChristenUnie, en het feit dat minister Verhagen nog bezig is met zijn debuut.

Hij zal dit achterhoedegevecht snel staken, is de verwachting in Brussel nu het meest pro-IsraŽlische land in de EU, Duitsland, het verbod op contacten gedeeltelijk wil opheffen. Kanselier en domineesdochter Merkel bezoekt volgende week IsraŽl en de Palestijnse gebieden. Wij willen en moeten voorkomen dat we de nieuwe regering nu al volledig isoleren, aldus een Duitse woordvoerder.

Minister Mustafa Barghouti [...]:

"Die hulp is voor velen essentieel om te overleven, we zijn de Europeanen zeer dankbaar. Maar met deze hulp bouw je geen economie op, er wordt geen werkgelegenheid gecreŽerd. De boycot en de IsraŽlische bezetting belemmeren de opbouw van een Palestijnse staat. Het gemiddelde inkomen in de Palestijnse gebieden is 800 dollar per jaar, in IsraŽl is dat 20.000 dollar. Wat kunnen we doen?"

Volgens gegevens van Fayyad, de VN en de EU subsidieert de internationale gemeenschap naast de 800.000 Palestijnen met een officiŽle vluchtelingenstatus nog eens ťťn miljoen huishoudens. Daarnaast zijn er koffers met miljoenen dollars van Iran naar Hamas gesmokkeld. Allemaal buiten zijn ministerie om. Onwenselijk en fraudegevoelig, aldus Fayyad.

Je kunt inmiddels ook spreken van verslaving aan hulp, want er zijn geen economische alternatieven, we creŽren afhankelijkheid en dat is niet gezond, aldus een woordvoerder van de Wereldbank.

De Palestijnse economie krimpt sinds 1999 als gevolg van de IsraŽlische blokkades van grenzen en luchtruim en de inhouding van Palestijnse douanegelden. Dat bevroren bedrag is opgelopen tot 500 miljoen dollar en minister Fayyad moet dat geld terug zien te krijgen wil hij de financiŽle fawda (chaos) kunnen opruimen.

Frankrijk, ItaliŽ, Ierland en Spanje pleiten om deze economische en politieke redenen ervoor om het embargo volledig op te heffen. Dat stuit echter op verzet van een meerderheid in de EU.

"Het vermoedelijke compromis dat komende week in de EU zal worden gesloten is dat de boycot op contacten gedeeltelijk wordt opgeheven en dat het embargo op hulpprojecten en rechtstreekse budgettaire steun nog zeker drie maanden in stand zal blijven. We kunnen dan bekijken hoe de Palestijnse regering zich in de praktijk zal opstellen", aldus Europese diplomaten in Ramallah.

Amerika steunt deze lijn, IsraŽl daarentegen heeft al besloten de boycot volledig te handhaven.

[...]

Minister Barghouti, net teruggekeerd uit Noorwegen: "Ik wou dat de IsraŽliŽrs en Amerikanen de doppen uit hun oren haalden. Deze regering wordt door negentig procent van de Palestijnen gesteund. Het is een historisch akkoord tussen Fatah en Hamas. Een ander compromis zat er niet in."

[... ...]

Een Franse diplomaat in Ramallah:

"Als wij te lang wachten om met deze Palestijnse regering samen te werken, dreigt het politieke bouwwerk weer in elkaar te storten. Wat willen we? Dat Hamas in de armen van Iran wordt gedreven? Burgeroorlog? De Abu Amrs, Fayyads, en Barghoutis redden het dan niet. Heeft IsraŽl daar belang bij? De situatie in Gaza is explosief. VN-directeur John Ging is bijna vermoord en BBC-journalist Alan Johnston wordt nog steeds gegijzeld. De Palestijnse eenheid is zeker in Gaza fragiel en alle groepen zijn zwaar bewapend."

Start Omhoog