Start Omhoog

Citaten uit

Nederland hoorde in 1967 niet het echte verhaal

Het is een misverstand dat de Zesdaagse Oorlog begon omdat IsraŽl werd aangevallen. Volgens Jan MŁhren, destijds VN-waarnemer, stuurde IsraŽl er zelf op aan

Jan MŁhren, militair VN-waarnemer (1966-1967) en defensieattachť (1981-1985) in het Midden-Oosten, in Trouw 8 juni 2007

Voorafgaand aan de Zesdaagse Oorlog meldden de IsraŽlische en ook de Nederlandse media regelmatig dat de SyriŽrs weer nederzettingen in Noord-Galilea hadden beschoten. Dat droeg bij aan het beeld dat IsraŽl wel een oorlog můest beginnen.

Maar klopt dat ook? Er ontstaat een heel ander beeld, als men de operatierapporten van de opeenvolgende VN-chefs in het Midden-Oosten vanaf 1949 erop naslaat, en de officiŽle VN-documenten.

Daarin staat hoe al sinds de jaren vijftig IsraŽlische boeren vanuit hun kibboetsen trachtten om telkens stukjes land in de gedemilitariseerde zones om te ploegen en in te lijven.
[...]
De bestandsschendingen door IsraŽl lokten telkens Syrisch vuur uit. ĄOp onschuldige boeren van een kibboetsĒ, schreven Nederlandse kranten dan.

Later werden het goed voorbereide militaire operaties. IsraŽl voerde op tankopleggers gepantserde tractoren aan, die illegaal ploegden in de gedemilitariseerde zones (DMZ).

Ik was zelf een van de VN-waarnemers in 1966-1967, en kan de in voornoemde bronnen vermelde feiten bevestigen.

[...]

Vele jaren later zou de legendarische militair en politicus Mosje Dajan toegeven dat 80 procent van de bestandsschendingen bewust door IsraŽl was begonnen, om telkens stukjes land in te pikken.

[...]

SyriŽ was bij elk conflict militair kansloos. Het wist geen ander antwoord te geven dan openlijke steun te geven aan de pas opgerichte PLO. In april 1967 voerde IsraŽl opnieuw een illegale actie uit in de DMZ bij het meer van Tiberias. Dat gevecht liep geheel uit de hand.

Zo raakte ook Egypte bij het conflict betrokken. De Egyptische president Nasser kon het nieuwe steunverzoek van SyriŽ niet negeren, eerder had hij een verdedigingspact met SyriŽ gesloten.

[...]

Ook JordaniŽ werd meegezogen in het conflict. Vanaf juli 1966 was ik de enige Nederlandse VN-waarnemer bij de kleine Jordaans-IsraŽlische bestandscommissie. De Jordaanse gedelegeerde stelde zich erg coŲperatief op. Het was langs die bestandslijn en op de Westoever nog erg rustig. Op 13 november kwam daar abrupt een einde aan.

IsraŽl voerde een brigadeaanval uit op het Palestijnse dorp Samua [...].
De gematigde Jordaanse koning Hoessein kwam door deze ernstige IsraŽlische provocatie in grote problemen. Hij voelde zich gedwongen het Egyptisch-Syrische kamp in te gaan. Eind mei 1967 liep de spanning verder op.

[...]

Nasser overhandigde IsraŽl een casus belli toen hij de toegang naar de haven van Eilat afsloot. Zo begon de Zesdaagse Oorlog. Superieure IsraŽlische strijdkrachten stonden gereed om het plan van David Ben Goerion uit 1937 uit te voeren. Dat plan hield in, eventueel eerst een kleine staat IsraŽl te aanvaarden om die staat later uit te breiden tot het hele gebied tussen de Middellandse Zee en de Jordaan.

Hedendaagse IsraŽlische historici hebben dit omstreeks 2000, na de opening van IsraŽls staatsarchieven, in de door hen herschreven IsraŽlische geschiedenis onthuld.