Start Omhoog

Verkeer(d)

Boos

Omdat ze hem maande tot rustig rijden is een 48-jarige Raaltese gisteren door een 27-jarige automobilist uit Deventer mishandeld. [...] remde hij en reed achteruit. Daarop stormde hij de auto uit en viel de vrouw aan. Terwijl ze op de grond lag werd ze volgens eigen zeggen ook nog geschopt door de man, die na de mishandeling instapte en vertrok.
(Deventer Dagblad 2 maart 2001)

Trein

"Treinterreur onuitroeibaar. Het aantal meldingen van onbeschoft gedrag en criminaliteit in de trein neemt hand over hand toe" - met een kaartje van lijnen in heel Nederland.
(Wegener Dagbladen 8 november 2003)

Meeste geweld vindt plaats in het verkeer; Resultaat groot onderzoek

Japke-D. Bouma, NRC 29 mei 2004

Slachtofferpercentages van geweld in het verkeer en openbaar vervoer zijn drie tot vier keer hoger dan in de gehele samenleving. Burgers worden in het verkeer veelvuldig met geweld geconfronteerd.

Rij-razernij; Schelden, woedende gebaren    

Maartje Somers over opvliegend weggedrag, NRC 9 april 2005

Wel staat vast dat mannen eerder tot handelen overgaan. Mannen en vrouwen worden even vaak boos en ook om dezelfde dingen, maar mannen hebben eerder de neiging de daad bij het woord te voegen. Daders en s1achtoffers van road rage zijn bijna altijd mannen.

Wegwoede is volgens hem: arrogantie. Wie eraan lijdt, vindt diep van binnen dat iedereen voor hem uit de weg moet, omdat zijn missie die dag het belangrijkste is. Alle andere verklaringen deed de dokter [Dr Phil] af als smoesjes.

 

Start Omhoog