Vorige Start Omhoog

4. Er zijn verschillen: wees er zuinig op

De conclusie hoeft niet lang te zijn: we zien verschillen tussen de waarden en normen van beide werelddelen. Er zijn dus inderdaad universele waarden, maar er zijn ook enkele typisch Europese waarden en normen, te weten: 

solidariteit, 

verantwoordelijkheid voor elkaar en dus

de verzorgingssamenleving en 

het secularisme. 

Deze zijn gebaseerd op het humanisme, wat op zijn beurt gebaseerd is op De Verlichting. 

We zagen dat juist deze waarden en normen in de huidige Verenigde Staten bepaald niet aangehangen worden. We zien daar een opleving van het neoconservatisme, dat de macht er op revolutionaire wijze overgenomen lijkt te hebben. Daardoor drijven Europa en de Verenigde Staten steeds meer uit elkaar. 

We hadden hier Francis Fukuyama op bezoek, uitgenodigd voor de Nexus lezing. Hij zou zijn analyse geven van onze problemen hier met migratie en integratie. Zijn oplossing: word net zo'n land als de Verenigde Staten! 

Mooi niet! Wij willen geen cultuur die doordenkt is met religie en waar het bedrijven van de liefde een zwaar taboe is, terwijl het plegen van geweld zo ongeveer de hoogst geldende waarde en norm is. 

Laten we maar zuinig op zijn op de verschillen tussen de beide kanten van de Atlantische Oceaan en kritisch blijven op wat ons vanaf die oceaan komt aanwaaien. 

 

Vorige Start Omhoog