Vorige Start Omhoog

Citaten uit

Zonder werk van vrijwilligers lukt de integratie niet

Maarten Huygen, De reizende commentator, NRC 16 april 2005

Eerst werd de immigratie ontkend, daarna verworpen en nu schikken de mensen in, constateert Maarten Huygen, die als commentator reist door de samenleving.

Elke dinsdagmiddag neemt de 72-jarige Wil van der Wal, een statige onderwijzeres in ruste, de tram van het welgestelde, rustige Amsterdam-Zuid naar de gesubsidieerde huurflats van klein Marokko in Amsterdam-West. Ze gaat het met viltstift beschreven trappenhuis op om naast de kleine Soufijan aan de door de moeder klaargezette jasmijnthee en de bokkenpootjes plaats te nemen op de brede, zwarte, oosters gefigureerde familiezitbank. Ze geeft hem bijles. Ze laat zich zelf 'omi' noemen, net als door haar kleindochter.

Soufijan is een tenger, verlegen jongetje dat niet gemakkelijk praat. Volgens Van der Wal kan Soufijan meer dan hij zelf denkt. Ook Soufijans onderwijzer vindt dat. 

[... ...] 

Aan Soufijan kun je zien hoe kwetsbaar en pril een jongetje op deze leeftijd is. Er kan nog alles van hem worden, maar tegelijkertijd zijn er in deze buurt veel krachten die hem de diepte in trekken, veel omstandigheden die hem boos kunnen maken. Soufijan woont hier met zijn moeder en jongere broertje in een twee-slaapkamerappartement. Voor grotere gezinnen zijn de flats te klein. Om de familie te ontvluchten, kun je weinig anders dan de hele dag buiten rondhangen en daar kan het van kattenkwaad tot erger gaan. Om er goed uit te komen, moet je krachtpatser zijn.

[... ... ...]

Voorzichtig probeert ze de zwijgzame Soufijan aan de praat te krijgen om hem zinnen te laten vormen. Vorige week had zij hem geïnterviewd, dit keer zou hij het bij haar doen, alsof hij toerist was. ,,Heb je al vragen bedacht?'', vraagt ze. ,,Je mag vragen wat je wil. [...]

We kunnen klaagzangen aanheffen over de vmbo, het verkeerde integratiebeleid van deze minister of die wethouder, maar uiteindelijk moeten wij burgers het samen doen, in ons dagelijkse leven zonder grote heilsgedachten.

Van der Wal schikt in, stelt haar tijd gratis beschikbaar voor onderwijs, en heeft er nog plezier in ook. Er zijn ook groepen studenten die gratis bijles geven. Mensen die inzien dat integratie van immigranten twee kanten heeft. Die andere kant bestaat uit het verkeer tussen de burgers zelf dat niet kan worden uitbesteed aan de overheid. Het is in ons eigen belang om kansarmen te helpen, want wij hebben hen hard nodig.

[...]

Er zijn naast ouders heel wat omi's en studenten nodig om een jongen wegwijs te maken in de harde wereld die hij zelf niet heeft gemaakt. It takes a village to raise a man.

 

Vorige Start Omhoog