Tot besluit

Vorige Omhoog Volgende

De bevindingen van dit onderzoek hebben hun beperkingen. 

De steekproef van homo- en biseksuele mannen kwam merendeels uit de middenklasse, had een HBO of een universitaire opleiding en was blank. Zonder verder onderzoek mag men niet generaliseren naar andere bevolkingsgroepen. 

De leeftijdsongelijke seksuele relaties betroffen alle tieners na de puberteit en geen prepubers; zonder verder onderzoek kan men niet zo maar concluderen hoe prepubers reageren op deze relaties. 

De verhoudingen waren merendeels vrijwillig; men kan dus niets concluderen over onvrijwillige verhoudingen. 

De controlegroep in de steekproef bevatte kennelijk ook enkele personen met ervaring met leeftijdsongelijke seksuele relaties; dit maakt conclusies over hun zelfrespect en hun positieve seksuele identiteit minder hard. De overeenkomst met de bevindingen in de eerste steekproef maakt hun vermogen tot aanpassing geloofwaardig.

Tenslotte kan men niet zonder meer aannemen dat de positieve beleving van de leeftijdsongelijke seksuele relaties ook opgaat voor heteroseksuele tienerjongens; bij hen zijn de reacties meer gemengd, van negatief tot neutraal voor onverwachte of toevallige contacten, tot positief voor contacten in het kader van een vriendschap (zie Bauserman and Rind, 1997, voor een overzicht).

 

Ondanks dit voorbehoud zijn de bevindingen hier in overeenstemming met die van ander niet-klinisch onderzoek, die evenzeer aantonen dat gewenste seksuele ervaringen van tienerjongens met oudere personen niet passen in het slachtoffer-model (dat van verkrachting en incest) dat in de vroege jaren '70 opkwam om de ongewenste seksuele ervaringen van vrouwen en meisjes te beschrijven.

We moesten maar een ander model zoeken, dat ook ruimte biedt aan het vastgestelde feit dat tienerjongens doorgaans neutraal of positief reageren op leeftijdsongelijke seksuele relaties die zij vrijwillig zijn aangegaan met volwassenen van het geslacht van hun voorkeur.

 

Vorige Omhoog Volgende