Start Omhoog

Citaten uit

Vervulling en verveling

Door Marjoleine de Vos, NRC Opinie Column vrijdag 15 maart 2013

Marjoleine de Vos is redacteur van NRC Handelsblad.

[...] Niets bedreigt de mens zo als verveling. ‘Geluk’[...] is een erg groot, [...] woord, voor misschien alleen maar de afwezigheid van onvrede en verveling.

Geluk is meer [...]. Als je achteraf over jaren zegt: ‘dat waren gelukkige jaren’, dan betekent dat niet dat je al die jaren met stralende ogen en licht hijgend van opwinding hebt rondgelopen.

Dan betekent het dat je vervuld was van het leven zoals je het leidde, inclusief de minder gelukkige momenten, gebeurtenissen, toestanden. Omdat er iets was dat je bezighield, of een combinatie van dingen die je samen bezig hielden.

Voor mezelf sprekend [...] zijn de ‘gelukkige’ jaren altijd jaren geweest dat er onderwerpen of gebieden waren om over na te denken of je in te verdiepen, jaren waarin er zowel iets als iemand was om je aan te wijden. Eén van de twee is vaak niet genoeg. Geen van twee is een ramp.

[... ... ...]

Vervulling is het tegendeel van verveling. Niet afleiding. Daarom helpt winkelen niet echt, en zijn de mensen dus weliswaar welvarender dan ooit, zelfs nu nog tijdens deze crisis, maar niet tevredener of gelukkiger.

De nieuwe superwasmachine bezorgt je een dag geluk, jarenlang misschien een gevoel van tevredenheid, maar hij laat, met al zijn geweldige eigenschappen, toch meer dan genoeg ruimte voor verveling. Zoals Facebook en Twitter weliswaar opwinding geven, geintjes, een vorm van gezelligheid en informatie, maar uiteindelijk de verveling niet verdrijven.

Het is alsof je de honger bestrijdt met het eten van koekjes. Je raakt wel vol, misselijk zelfs, maar niet bevredigd. Het is spijtig dat afgesleten waarheden altijd zo waar zijn. Waarheden als dat iets wat moeite kost bevredigender is dan iets wat je zo maar in de schoot valt. Dat geestelijk welbevinden op den duur bevredigender is dan materiële welstand.

[... ... ...]

Is die bevrediging hetzelfde als geluk? Nee. Dit type bevrediging is natuurlijk niet voldoende. Er zijn ook andere aspecten nodig voor het geluk, zintuiglijke, sociale, esthetische. En misschien moeten we het woord ‘geluk’ maar gewoon laten zitten. Om gelukkiger te kunnen worden.

Start Omhoog