Start Omhoog

Samenvatting van 

Kankerstraat in Changsha

China wacht een explosie aan kankergevallen. Na dik dertig jaar spectaculaire economische groei met bijbehorende milieuvervuiling krijgt het rookverslaafde, autogekke China een hoge rekening gepresenteerd.

Door Oscar Garschagen en Yang xu hn / Imaginechina; NRC 15 maart 2014

In de vervuilde steden van China en in de dorpen rondom de zwaar vervuilende industrie en de mijnen neemt het aantal gevallen van kanker drastisch toe. 459 Dorpen hebben de officieel erkende titel "kankerdorp". Vooral de mijnwerkers sterven bij bosjes. 

Gespecialiseerde behandelcentra zijn er nauwelijks. 

Rondom die centra verzamelen de patiŽnten zich - honderden. Als men al geld heeft voor een behandeling, dan meestal toch niet voor een bed in het reeds overvolle ziekenhuis. Elke stad met een behandelcentrum heeft zo'n 'kankerstraat' met goedkope onderkomens,

[In het 'arbeiders- en boeren-paradijs' dat het communisme belooft - Tw] zijn de boeren en arbeiders nauwelijks verzekerd. Alleen de [partij] elite is dit. Deze schuiven ook met wat geld en krijgen zo een ziekenhuisbed toegewezen.

Mensen betalen de behandeling van hun spaargeld - of dat van hun (klein)kinderen ... totdat het geld op is. Dit wil nog niet zeggen: tot de behandeling is voltooid.

Dit is de prijs voor de economische groei, nog steeds op ruim 7% per jaar gepland; een fixatie op groei dus. Vrijwel alle landbouwgrond is vervuild, net zoals de lucht in de steden. Deze vervuiling is [uiteraard,] staatsgeheim. Een rapport hierover van de WHO werd aanvankelijk geheim gehouden.

Landbouwproducten van die vervuilde grond zijn nauwelijks te verkopen. Pech voor de boeren dus, en een gelukje voor de voedselimport: daar valt weer aan te verdienen.

Start Omhoog