Vorige Start Omhoog Volgende

Citaten uit

Zwaardere straffen voor jonge crimineel

Staatssecretaris Teeven wil bij zwaar delict door minderjarige celstraf verdubbelen

NRC Handelsblad, 27-06-2011

Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) wil de maximumstraf voor 16- en 17-jarigen verhogen van twee naar vier jaar.

[...]

Ook wil Teeven het mogelijk maken een vorm van jeugd-tbs (PIJ) na afloop om te zetten in volwassenen-tbs.
[...]
De maatregel [jeugd-tbs] kan opgelegd worden als een kind twaalf jaar of ouder is. Een kind dat zes jaar later nog steeds gevaarlijk word geacht, kan straks in theorie levenslang vast komen te zitten in een tbs-instelling.

[...]

Met zijn brief gaat de staatssecretaris voorbij aan een advies van de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming.

De RSJ had voorgesteld pas vanaf 18 jaar een jongvolwassenenstrafrecht in te voeren, mede omdat recent onderzoek aantoont dat hersenen zich langzamer ontwikkelen dan eerder aangenomen. Jongeren zouden pas na hun twintigste echt in staat zijn de consequenties van hun gedrag te overzien.

Volgens de staatssecretaris is het toch nodig harder op te treden tegen adolescenten van 16 en 17, omdat zij een groot deel van de criminaliteit voor hun rekening nemen. Uit cijfers over 2009 blijkt dat 30 procent van alle verdachten 15 tot 23 jaar oud waren.

Teeven wil dat rechters adolescenten ook tot scholing kunnen verplichten en hij wil harder optreden als een taakstraf niet wordt uitgevoerd.

[...]

Vorige Start Omhoog Volgende