Vorige Start Omhoog

Citaten uit

De zionistische droom

Arie Kuiper, Trouw 9 januari 2010

ĄLaten we er geen doekjes om winden, de politieke situatie waarin IsraŽl zich op dit moment bevindt is slechter dan ooit.Ē Volgens Abel Herzberg-biograaf Arie Kuiper is het land bezig met een langzame politieke zelfmoord. ĄDat klinkt onheilspellend, maar ik meen het wel.Ē

[...]

Peilingen hebben uitgewezen dat de meeste Europeanen momenteel IsraŽl zien als het grootste gevaar voor de wereldvrede.

[...]

Een oplossing voor het conflict tussen de Joodse staat en de Palestijnen is in geen velden of wegen te bekennen.

[...]

In feite is IsraŽl, naar mijn oordeel, bezig met een langzame politieke zelfmoord.

[...]

In mijn ogen is het conflict tussen IsraŽl en de Palestijnen hoofdzakelijk een politiek probleem dat met politieke middelen moet worden opgelost. Laten alle partijen de religie er vooral buiten houden.

[... ... ...]

De IsraŽlische schrijver Amos Oz [...] schreef [...]: ĄHet zijn geen bevrijde gebieden, het zijn bezette gebieden.Ē Later voegde hij eraan toe: ĄIn juni 1967 is de messianistische geest uit de fles gekomen en die krijgen we er nooit meer in.Ē

[...]

Het is nog steeds overduidelijk dat er maar ťťn oplossing is: IsraŽl moet de bezette gebieden ontruimen en terugkeren naar de grenzen die bestonden van 1949 tot 1967. Jeruzalem moet worden verdeeld. Twee staten naast elkaar die vreedzaam samenleven. Het is een mooi ideaal, maar er zal nog heel wat water door de Jordaan moeten vloeien voor het zover is Ė Šls het ooit gebeurt.

[...]

Voor mij staat vast dat latere historici unaniem zullen oordelen dat IsraŽl een enorme blunder beging toen het de bezette Westelijke Jordaanoever koloniseerde.

In Judea en Samaria is een krankzinnige toestand ontstaan met vele wegversperringen voor de Palestijnen die in hun eigen land niet vrij kunnen reizen. De bouw van het afscheidingshek heeft de zaken verergerd.

[...]

De kolonisten [...]: ĄGod heeft ons dit land gegeven en geen regering mag het van ons afpakken.Ē Punt uit. De kolonisten zijn voortdurend bezig de Palestijnen het leven zuur te maken, onder meer door het vernielen van olijfboomgaarden en andere treiterijen.

[...]

Het einde van de zionistische droom Ė dat betekent in feite het einde van de Joodse staat IsraŽl. In Judea en Samaria wonen nu al meer dan 300.000 Joodse kolonisten. De bouw van huizen voor Joden in Oost-Jeruzalem gaat onverminderd voort. Daarom moet ernstig de vraag worden gesteld of het tweestatenmodel nog haalbaar is. Anders gezegd: of IsraŽl niet doelbewust bezig is deze oplossing definitief onmogelijk te maken.

[...]

Het enige alternatief voor het tweestatenmodel, tenzij IsraŽl de uitzichtloze situatie van de bezetting eindeloos wil volhouden, is de vorming van ťťn binationale staat voor IsraŽliŽrs en Palestijnen.

[...]

Toen hij nog premier was zei Ehud Olmert het al: ĄAls er geen Palestijnse staat komt is IsraŽl finished.Ē

[...]

Dit is wat ik bedoel met de langzame zelfmoord van IsraŽl.

[...]

Vorige Start Omhoog