Start Omhoog

Citaten uit

Raad van Europa: Nederland schendt rechten asielzoekers

Nederland scoort niet zo best als het gaat om rechten van asielzoekers, vindt de Raad van Europa. En het mag ook wat kindvriendelijker.

Trouw 12 maart 2009

Nederland moet zijn beleid voor immigranten en asielzoekers verder herzien. Dat stelt commissaris mensenrechten Thomas Hammarberg van de Raad van Europa in een kritisch rapport over de mensenrechtensituatie in Nederland.

Hammarberg vindt onder meer dat Nederland de leefomstandigheden van asielzoekers moet verbeteren.

[...]

Nederland krijgt ook de wind van voren op het gebied van kinderrechten. In Nederland kunnen kinderen al vanaf hun twaalfde jaar strafrechtelijk worden aangepakt.

„Dat is wel erg jong. In de meeste landen is dat veertien, vijftien of zestien jaar. Onder die leeftijd is het beter ze meer sociaal te behandelen dan via het strafrecht”, aldus Hammarberg. „Het kan dus wat kindvriendelijker.”

Bij zijn bezoek aan een detentiecentrum in Schiphol trof hij jonge asielzoekers aan, die goed werden verzorgd maar geen benul hadden van wat hun te wachten stond.

„Dat hoort niet. De kinderen moeten op hun niveau en in hun taal uitleg krijgen.”

[... ...]

De commissaris mensenrechten is verder bezorgd over het Nederlandse plan om meer asielaanvragen te behandelen in een versnelde procedure.

Hammarberg:

„Een versnelde procedure is handig voor duidelijke gevallen, maar is zeer ongeschikt voor kwetsbare groepen, zoals slachtoffers van geweld en alleen reizende kinderen.”

[... ...]