Start Omhoog

Citaten uit

AH wil wet duurzame producten

’Rijk moet bio-voeding afdwingen’

Trouw 31 oktober 2009

Supermarktreus Albert Heijn vindt dat de overheid een doorbraak moet forceren in de markt voor biologische en fair trade producten.

[... ...]

Volgens Albert Heijn kan de markt zelf niet voor een doorbraak zorgen. Zonder aanzienlijke initiatieven van de overheid gekoppeld aan afdwingbare regels zal duurzaamheid in voeding onvoldoende van de grond komen.

[...]

Ook supermarkten samen zullen volgens haar niet slagen om een echt grote stap naar duurzaamheid te zetten.

De oproep van AH is opmerkelijk omdat het bedrijfsleven niet happig is op meer regels. Internationaal gezien zijn grote supermarktconcerns [...] onderling al jaren bezig om gezamenlijke regels op te stellen waaraan leveranciers – boeren en handel – moeten voldoen. Dan gaat het bijvoorbeeld om

eerlijke handel,
de inzet van steeds minder chemie,
dierenwelzijn en minder en
slimmer transport.

Daar komt geen overheid aan te pas. Sterker nog, de overheden laten dit soort zaken graag aan ’de markt’ over.

AH heeft met zijn onlangs geďntroduceerde puur & eerlijk etiket alle duurzame keurmerken onder één noemer gebracht, om de verwarring bij de consument door al die keurmerken weg te nemen.

„Wij hebben daarmee het voortouw genomen om het de consument makkelijker te maken duurzame producten te kopen”, zegt Hertzberger. „Het blijft echter een druppel op de gloeiende plaat.
[...]
Wil je een echte stap zetten en duurzaamheid uit de niche halen waarin ze nu toch zit, dan is er wetgeving nodig.”

Start Omhoog