Vorige Start Omhoog Volgende

Gek, die koeienziekte

Pieter ter Steeg, microbioloog, over de BSE (de 'gekke koeienziekte')

Met toestemming overgenomen van < www.tersteegmc.nl >

Tegenwicht weblog # 122, 10 december 2009

Inleiding (Tegenwicht)

We hebben de varkenspest gehad en de 'gekke koeienziekte', waardoor duizenden dieren "geruimd" - lees: gedood - zijn. Nu zijn het weer de geiten en schapen met de Q-koorts waarvan de drachtige dieren in bepaalde gebieden 'geruimd' moeten worden.

We mogen toch echt wel eens gaan nadenken hoe wij hier met de dieren omgaan: veel te veel dieren in te kleine ruimten opgehokt en volgepropt met antibiotica zonder dat ze ziek zijn. De virussen juichen: nu kunnen ze lekker resistent worden tegen die antibiotica, en dan zijn we nog verder van huis.

En wilt u CO2-uitstoot besparen? Eet dan geen of in elk geval minder vlees.

Pieter ter Steeg vraagt onze aandacht voor het beleid rond de BSE destijds. Zeer actueel, nu er beleid gemaakt moet worden inzake de Q-koorts.

Hij schreef een manifest, "Miljarden te besparen op BSE-maatregelen", waarvan we hier de samenvatting en de slotzinnen weergeven, gevolgd door de spreuk van onze gastschrijver. 

De samenvatting (Pieter ter Steeg)

De onnodige angst voor de Gekke Koeienziekte (BSE) zorgt er voor dat in Europa 16.000.000 ton dierlijk eiwit (= 20 miljard Euro) niet als hoogwaardig diervoer hergebruikt wordt.

Om soja te verbouwen om deze 16 miljoen ton dieren groot te brengen is meer dan drie maal het oppervlak van Nederland aan tropisch regenwoud nodig = 9 x het jaarlijks verlies aan regenwoud in Brazilië.

Het telen van dieren geeft veel CO2-uitstoot. Hergebruik van dit eiwit scheelt 0.7 -1.1% in de mondiale CO2-uitstoot.

De ziekte was in 2000 al onder controle. De kans om nu nog BSE te krijgen in Nederland is astronomisch klein. Als alle Nederlanders (16.500.000) 833 koeien per persoon zouden consumeren, zou er heel misschien één dode kunnen vallen. Met die verspilde 20 miljard Euro per jaar zijn bijvoorbeeld door preventieve geneeskunde 10.000 Europese levens of heel Afrika te redden.

Plezierige bijkomstigheid is dat de winkelprijzen voor duurzaam rundvlees met 10% omlaag kunnen.
Wie wil  meehelpen deze misdadige nalatigheid tegen de aarde stoppen?

Het slot

Nutreco had in 2008  een punt dat er goedkopere manieren zijn om BSE onder controle te houden zonder een  kapitaalvernietiging van 20 miljard  (10.000 - 30.000 geredde levens in de preventieve gezondheidszorg) bij de bestemming van diermeel.

Het implementeren van geborgde kwaliteitscontrole via HACCP bij diermeelproductie zoals in de voedingsindustrie is goedkoop en effectief. De kosten voor BSE voor de farmaceutische industrie, de individuele slagers en het milieu zijn in mijn betoog niet eens meegenomen.

Kunnen we ons in deze financiële crisis  nog kostbare struisvogelpolitiek veroorloven? Durft LNV samen met het RIVM de strijd met de Europese windmolens aan om deze geldverslindende en onnodige maatregel aan te vechten?

Spreuk

Een is alles
alles is Een

Een voor allen
allen voor Een

Aarde
Wees Anansi, de spin, en weef
het Web van Leven, van Verbinding

Vorige Start Omhoog Volgende