Start Omhoog

Citaten uit

Er komt zo geen eind aan stroom asielzoekers

Illegaal verblijf in Nederland wordt niet hard genoeg aangepakt. En blijven loont: je hoeft niet weg

Sietse Fritsma, lid Tweede Kamer (PVV)
Trouw 16 oktober 2008

Het generaal pardon maakt van het asielzoekersbeleid een gebed zonder einde. Dat bewijst de lobby van asieladvocaat Frank van Haren om de volgende lichting vreemdelingen te legaliseren (Podium, 9 oktober).

Een generaal pardon maakt één ding haarfijn aan vreemdelingen duidelijk: het loont om niet uit Nederland weg te gaan, zelfs als je verblijfsaanvragen herhaaldelijk zijn afgewezen.

Een groep illegalen die in de jaren negentig buiten de pardonregelingen van Paars viel, voert daarom tot op de dag van vandaag actie om alsnog een verblijfsvergunning te krijgen. Vreemdelingen die buiten de laatste pardonregeling vielen doen hetzelfde, en gaan dus ook niet weg. Bij die laatste groep zitten mensen die zich ’grensgevallen’ noemen, want ze vallen net buiten de regeling.

[... ...]

Van Haren zegt dat hij vreemdelingen helpt die hier al langer dan twintig jaar zijn. Waarom zijn zij nog steeds in Nederland? Deze mensen zijn nooit voor een verblijfsvergunning in aanmerking gekomen, maar worden door de vreemdelingenindustrie in ons land gehouden. Zij krijgen het advies hier te blijven, want er komen altijd nieuwe verblijfskansen. Naïeve politici bewijzen keer op keer dat dit inderdaad zo is.

[...]

Illegaal verblijf wordt niet hard genoeg aangepakt, en door dit kabinet zelfs gedoogd. Dat heb ik vorige week staatssecretaris Albayrak ook voorgehouden.

Eerdergenoemde illegalen, die zich vanaf begin jaren negentig aan het vreemdelingentoezicht hebben weten te onttrekken, kwamen bij het ministerie van justitie voorrijden om een petitie aan te bieden. Zonder dat hun ook maar een strobreed in de weg werd gelegd, konden ze daarna weer rustig de illegaliteit in duiken.

[...]

Van Haren en zijn collega’s worden op meer manieren geholpen om hun clientèle decennialang in Nederland te houden. Zo blijft het mogelijk om een oneindig aantal verblijfsprocedures te starten. Dat is erg handig, want de beslissing op elke verblijfsaanvraag mag in beginsel in Nederland worden afgewacht.

[...]

Hoe lucratief het werk van Van Haren en alle andere vreemdelingenadvocaten is, is hiermee ook meteen duidelijk.

Het is overduidelijk dat pardonregelingen de terugkeer van vreemdelingen, die niet voor een verblijfsvergunning in aanmerking komen, hopeloos traineren. Alleen daarom al is het jammer dat het kabinet het gebed zonder einde met weer een nieuwe regeling in stand houdt.

Start Omhoog