Start Omhoog

Citaten uit

Aanhang Ahmadinejad vreest moderne leven

Lange rijen voor de stembus bij verkiezingen in Iran

Thomas Erdbrink, NRC Handelsblad 12 juni 2009

De presidentsverkiezingen van vandaag in Iran staan in het teken van behoudzucht en moderniteit. "Bij winst van Mousavi gaan vrouwen straks naakt de straat op."

Als de belangrijkste uitdager van president Mahmoud Ahmadinejad het stemlokaal in de moskee binnenloopt, begint een groep mannen met schreeuwen. "Dood aan hen die tegen de opperste leider zijn!" roepen ze naar de kandidaat.

[...]

Mousavi hoort de schreeuwende mannen niet. Hij probeert zijn stem uit te brengen omringd door een woud van fotografen. "We maken ons zorgen over fraude met mobiele stembussen", zegt hij. Vervolgens schakelt een verkiezingsofficial de microfoon uit.

[...]

De mannen die hem een tegenstander van de opperste leider noemden, brengen ondertussen hun stem uit, op de conservatieve zittende president Ahmadinejad.

"Wij zijn voor dit systeem", zegt Ali Zadeh (61). "Wij willen geen veranderingen", vult zijn vriend Abdollah Khalili aan.

Ze riepen naar Mousavi omdat hij volgens hen Iran wel wil veranderen. Ahmadinejad is bezig met goede projecten, wij houden van hem, zegt Khalali.

Op de binnenplaats van de moskee vormen aanhangers van Mousavi een lange rij van mensen.

"Hiermee laten we onze eenheid zien, zegt Zahra Ardehahi (50).
[...]
We gaan winnen, inshallah, als God het wil."

[...]

"Heeft u die vrouwen op straat zien dansen zonder hoofddoek?", vraagt Ali Badiri.
[...]
"Als Mousavi wint staan die vrouwen straks nog naakt op straat", zegt Baderi.

Om dat te voorkomen stemt hij op Ahmadinejad.

[...]

Start Omhoog