Start Omhoog

Citaten uit

PVV en D66 verscheuren Randstad

Politieke scheidslijnen vervagen, het gaat nu om hoog- of laagopgeleiden, zegt hoogleraar

Perdiep Ramesar, trouw 6 juni 2009

De grote winst van D66 en GroenLinks in Amsterdam en Utrecht, tegenover de hoge score van de PVV in Rotterdam, geeft een nieuwe scheidslijn aan: hoger opgeleid versus lager opgeleid.

De Randstad raakt in tweeën gedeeld.

[...]

Mark Bovens, hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit Utrecht, zegt dat die verkiezingsuitslag te herleiden is naar een ’nieuwe’ politieke scheidslijn, namelijk die van

de kosmopolieten versus
de nationalisten.

Anders gezegd:

de hoogopgeleiden (hbo/wo) tegenover
de lager en middelbaar geschoolden (maximaal mbo).

 

De kosmopolieten denken meer grensoverschrijdend,
de nationalisten zoeken het binnen de Nederlandse of zelfs binnen de stadsgrenzen.

Die laatste groep is meer geïnteresseerd in bijvoorbeeld leefbaarheid en criminaliteit, terwijl de kosmopolieten onder meer milieu en internationale samenwerking belangrijker vinden.

D66 is volgens Bovens bij uitstek de partij voor kosmopolieten, net zoals GroenLinks.
Terwijl de PVV en de SP de stem van de voornamelijk witte gewone man vertolkt.

Beide partijen zijn zeer uitgesproken pro- of anti-Europa, vandaar de duidelijke winst voor Pechtold en Wilders.

Die nieuwe scheidslijn verklaart ook de verscheurde verhoudingen binnen de vier grote steden. Amsterdam en Utrecht zijn kosmopolitische steden met een grote groep hoger opgeleiden, in tegenstelling tot Rotterdam.

[...]

Den Haag daarentegen is een ’bijzonder geval’. Daar zou de uitslag volgens Bovens ook anders kunnen liggen, omdat de Hofstad sterk verdeeld is.

[...]

De tweedeling hoog versus laag en middelbaar opgeleid speelde volgens de hoogleraar jarenlang onderhuids een rol, maar kwam boven sinds de opkomst van Pim Fortuyn en de SP. Na Fortuyns dood namen Wilders’ partij en de beweging van Rita Verdonk het electoraat van de LPF over. Zij zijn de nieuwe volkspartijen die de stem des volks vertolken, ’namelijk de lager en middelbaar opgeleiden die de meerderheid van de Nederlandse bevolking vormen’.

Start Omhoog