Start Omhoog

Citaten uit

Een kleine knokploeg namens miljoenen

PVV Wilders profileert zich tegen linkse elite

Herman Staal, NRC Handelsblad 2 juni 2009

Geert Wilders PVV hield gisteren de eerste publieke partijbijeenkomst in Rotterdam. Zijn aanhangers waren positief. Wilders zegt het gewoon duidelijk.

[...]

De Partij voor de Vrijheid mocht geen tweede LPF worden: nooit gedoe, geen geruzie, geen uit de school klappende Kamerleden. Dat is gelukt, zei [Martin] Bosma, die zichzelf omschreef als de chief whip - met een zweep - van de PVV-fractie. Nu zijn we een kleine knokploeg die iedere dag de Kamer binnenloopt.

De PVV liet gisteren voor het eerst de media toe bij een politieke avond. Op eerdere bijeenkomsten in Waddinxveen, Venlo en Den Haag bleven de deuren voor de pers gesloten.

De streng beveiligde bijeenkomst in een zaal in Ahoy Rotterdam leek in niets op die van de voormalige partij van Fortuyn. Het was strak georganiseerd en de aanwezigen lieten geen kritiek horen.

[...]

Europa-lijsttrekker Barry Madlener kreeg aan het begin van de avond meteen een staande ovatie.

"We hebben genoeg islam in Europa, genoeg islam in Nederland, genoeg islam in Rotterdam."

[...]

Het publiek bestond uit hoofdzakelijk autochtonen. Er waren iets meer mannen dan vrouwen, en vijftigplussers waren licht oververtegenwoordigd.

Nieuws had Wilders niet gisteravond. Hij herhaalde zijn aanval op de linkse elite, die hij vorige week, tijdens het Verantwoordingsdebat al had ingezet.

Niet alleen de islam is een groot probleem maar de elite die de weg volledig kwijt is.

Doctorandussen met designerbrillen,
de VPRO,
de hele publieke omroep,
de kunstmaffia,
de PvdA en
GroenLinks,
de journalistiek. NRC Handelsblad noemde hij een "links grachtengordelblaadje".

Maar de elite loopt op de laatste benen, stelde Wilders. Wij zijn met miljoenen. Hij oogstte steeds luid applaus.

[... ...]

Tot dusver trok Wilders zelden een vergelijking tussen hem en Pim Fortuyn. Nu sprak hij lovend over hem. En hij citeerde Fortuyn:

"Ik lever mijn standpunt niet in. Het is vijf voor twaalf. Niet in Nederland, maar in Europa."

De droom van Pim Fortuyn staat nog steeds overeind, aldus Wilders. Wij kunnen die droom vervullen. Wij kunnen Nederland terugveroveren op die linkse grachtengordel.

[...]

De PVV-sympathisanten waren tevreden.

"Wilders zegt het gewoon duidelijk. Dat spreekt mij aan," zei een zestiger.

En jonge man, sinds kort PVV-vrijwilliger.

"Ik ben het voor 99 procent met hem eens. Alleen afschaffen van minimumloon vind ik geen goed idee. Maar hij is de enige die tegen de islamisering optreedt. Dus ik heb geen andere keus."

Start Omhoog