Start Omhoog

Citaten uit

’Spreek elkaar aan op gedrag’

Moeders Amsterdamse wijk Slotervaart nemen heft in eigen handen

Seada Nourhussen, Trouw 29 oktober 2007

Twee moeders uit Amsterdam-Slotervaart riepen zaterdag de buurt op in actie te komen tegen het negatieve imago van hun wijk.

[...]

Saïda el Youbari en Floor Bos, bezorgde moeders, leerkrachten en vriendinnen van elkaar, besloten ruim een week geleden niet meer werkeloos toe te kijken hoe de relschoppers hun buurt beheersten. Zaterdag lieten ze luid en duidelijk van zich horen.

Vanaf een tafel op het beruchte August Allebéplein, lezen de vrouwen met een megafoon geëmotioneerd hun eigen manifest voor.

[...]

Bos en El Youbari roepen alle ouders in de buurt op de school van hun kinderen te bezoeken, jongeren op straat aan te spreken op hun gedrag en hulp te zoeken als ze zien dat dingen in de wijk fout gaan. Voor henzelf en hun kinderen. Voor de toekomst van álle kinderen in Slotervaart.

[...]

Sommige moeders zijn alleen, anderen met man en kinderen. De jongste generatie laat ook flink van zich horen met liedjes en een spandoek: ’Wij willen spelen, niet de straat verdelen’. Een gesluierde vrouw die meeloopt in de optocht begint plots luidkeels te scanderen: „Wij willen samenleven! Wij willen samenleven!” Een paar andere vrouwen doen mee. De wanhoop en frustratie is van hun gezichten af te lezen.

Fouzia Fatouh (26) snapt het wel. „Ze hebben geen grip meer op de situatie, weten niet wat ze moeten doen om hun kinderen onder controle te krijgen.” Fatouh weet het wel: liefde en positieve aandacht geven aan je kinderen, daar begint het.

[...]

Start Omhoog