Start Omhoog

Citaten uit

Opvoeden is meer dan straffen, leert Mohamed

Tom Kreling, NRC Handelsblad 12 december 2007

Marokkaanse vaders kiezen vaak voor straffen van hun kinderen. Een cursus wijst ze op andere opties. "Ik leerde dat ik niet over die vier moest beginnen."

Als hij nog in Marokko zou wonen, wist hij het wel. Geen controle meer over zijn puber? Bel de politie. Dan is het gauw afgelopen met losgeslagen pubers. De Marokkaanse vader Kadir - rossige baard, grijs haar - zucht. Hier doet de politie niks.

[...]

Marokkaanse vaders, zegt stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch, zijn zelf vaak in Marokko in grote sociale controle opgegroeid. En met een traditionele opvoeding: strak, streng en weinig ruimte. Nu leven ze in Amsterdam. De sociale controle is er niet. De verleidingen - drank, drugs, relaties - zijn groot. Hoe moeten ze daar mee omgaan? Marcouch: "

Dat weten ze niet. Daarom reageren ze vaak vanuit angst. Streng en met veel straffen. Maar ze moeten leren hun kinderen ruimte te geven. En zich verdiepen in hun leefwereld. Natuurlijk", zegt hij, "mogen ouders hun idealen hebben. Bijvoorbeeld zeggen: maagd tot het huwelijk. Maar vertel toch ook maar over condoomgebruik."

Commanderen, dreigen, preken, beschuldigen, schelden, beschamen, de deur op slot doen. Dat zijn verschillende manieren van niet goed reageren, legt cursusleider Mehraz uit. Zoek een evenwicht tussen belonen en straffen. Kinderen willen horen dat ze iets goeds doen.

[...]

Het belangrijkste is volgens Mehraz dat ze contact houden met hun kinderen. Als je niet met ze praat, kennen ze je niet, en zullen ze ook niet naar je toekomen als ze iets willen weten.

[...]

Als jullie geen verbinding hebben met school en de buurt, dan is opvoeden van je kind niet mogelijk.

[...]

Start Omhoog