Start Omhoog

Citaten uit

Kinderlozen zwijgen niet langer

Seada Nourhussen, Trouw 22 augustus 2008

Kinderlozen voelen zich achtergesteld ten opzichte van ouders, blijkt uit onderzoek. Ze eisen ruimte, respect en begrip. „Neem ons serieus”.

„We hebben eindelijk een stem”, zegt Hanna de Heus (44). Samen met partner Camiel de Vries schreef ze het ’Anti-kind Boek’, een dik aangezet pamflet over vrijwillige kinderloosheid. 

[...] 

[... H]et is een groep om rekening mee te houden, zo bleek deze week uit onderzoek van maandblad J/M. 

Ongeveer een miljoen Nederlanders zijn volgens het tijdschrift voor ouders vrijwillig kinderloos en niet blij met de ’voortrekkerij’ die ouders ten deel valt. Zwangerschaps-, bevallings- of ouderschapsverlof; kinderlozen kunnen er geen aanspraak op maken. 

[...] 

Ruim de helft van de kinderloze werknemers vindt dat zij ter compensatie extra vrije dagen of geld zouden moeten krijgen.

Anne Elzinga van J/M merkte ’veel frustratie en felheid’ over de positieve discriminatie van ouders. 

„Wij hebben dit onderzoek laten verrichten om meer begrip tussen ouders en kinderlozen te kweken, maar op onze website is inmiddels een keiharde confrontatie gaande tussen de twee groepen. Het is wel duidelijk dat kinderlozen weigeren nog langer een zwijgende massa te zijn.”

[... ...]

Elzinga van J/M:

„Ik hoorde ook over iemand die bezig is een kindvrij wooncomplex te bouwen.”

Daar had een vijfde van de respondenten van het J/M-onderzoek wel oren naar. Een derde vond kindvrije uren in de supermarkt en kindvrije zones in parken en restaurants wel een aantrekkelijk idee.

Dreigt er straks een kloof in de samenleving?

„Segregatie is in onze diverse samenleving met wooncomplexen voor Hindoestanen en verzorgingstehuizen voor homo’s al een tijdje aan de gang”, stelt Jan Latten, hoogleraar demografie aan de Universiteit van Amsterdam. „Het is geen lonkend perspectief, maar het gebeurt. Het is onderdeel van een emancipatieproces van een minderheid. Net zoals alleenstaanden, eisen nu kinderlozen ruimte en respect voor hun keus.”

Toch is het volgens Latten belangrijk om bij iedereen, ongeacht welke leefstijl, het belang van solidariteit te benadrukken.

„Je kunt niet zeggen: ’Kinderen zijn de verantwoordelijkheid van ouders alleen’. Wij hebben in Nederland nu eenmaal afgesproken om collectief kinderen op te voeden door ze naar een collectief betaalde basisschool te sturen. Daar worden ze goede en productieve burgers van en daar hebben we allemaal wat aan. Die kinderen moeten later immers ook de kinderlozen verzorgen.”

Start Omhoog