Start Omhoog

Citaten uit

Onmisbare boeman

Schaf Geert Wilders af en hij wordt morgen weer uitgevonden

Corine Vloet, column, NRC Handelsblad 19 januari 2008

Geert Wilders is de toonaangevende politicus van Nederland.
Geen dag gaat er voorbij of er staat een Wilders-gerelateerd nieuwsbericht in de kranten, en opiniestuk of twee. Geen praatprogramma waarin hij niet over de tong gaat.
[...]
Nederland smult van Wilders. Wij krijgen geen genoeg van hem. Nederland loves Geert Wilders.

Hoe komt het dat een land zon uitzonderlijk gewicht toekent aan de uitlatingen van een kamerlid - ťťn van de 150 - dat aan het hoofd staat van een partij die weliswaar de splinter-status is ontstegen, maar nauwelijks groot kan worden genoemd? Hij heeft niets van het charisma van een Fortuyn, het intellectuele gehalte van Hirsi Ali, of zelfs maar hun gevoel voor stijl.

Afgelopen november werd bekend dat Wilders van plan is een film te maken over de Koran [...].
Weinig andere zaken hebben de gemoederen zo bezig gehouden de laatste maanden, hebben columnisten zoveel stof tot verontwaardiging verschaft.

[...]

In het buitenland bleef de opwinding niet onopgemerkt. Zo waarschuwt de grootmoefti van SyriŽ Wilders voor de laatste maal. Wilders alleen zal verantwoordelijk zijn voor alle oorlogen en bloedvergieten die gaan volgen op de vertoning van zijn film, aldus de moefti. En het is de verantwoordelijkheid van het Nederlandse volk om hem daarvan te weerhouden. Ook de voormalige ambassadeur van MaleisiŽ, Noor Farida Ariffin, bleek het daarmee eens, en waarschuwde voor heftige en onvermijdelijke rellen.

In sommige reacties worden aan Wilders de trekken toegekend van een klassieke boeman. Zo publiceerde oud-vakbondsleider Doekle Terpstra in november een brief in Trouw, waarin hij oproept tot een brede maatschappelijke beweging tegen Wilders.
[ ... Zie weblog # 99: Een tegenbeweging]

[...]

Maar zonder reacties als die van Terpstra zou Wilders geen podium hebben om op te staan. Hoeveel schade kan Wilders de samenleving toebrengen als niet alles wat hij zegt zo bloedserieus wordt genomen en onmiddellijk wordt gevolgd door een officiŽle regeringsverklaring?

De schuld hiervoor kan niet uitsluitend op rekening van de media worden geschreven, hoe gretig die ook ingaan op ieder kuchje van de politicus. Er is een markt voor Wilders, er is behoefte aan een volksvijand, een zondebok.

Niets verbroedert een land in onzekere tijden als een ouderwets gezellige oorlog. Bij gebrek aan een vijand van buitenaf is er eentje van binnen gevonden. Nederland gebruikt Wilders om zichzelf te definiŽren als een bepaald soort natie. Mediascribenten gebruiken Wilders om een bepaald soort morele superioriteit te definiŽren.

Mocht Wilders van het politieke toneel verdwijnen, dan zoeken wij wel weer een nieuwe. Wanneer een man zijn maÓtresse huwt, creŽert hij een vacature. Zo is het ook met de functie-Wilders. Is Wilders op dit moment volgens veel commentatoren eerstverantwoordelijk voor het verpesten van ons klimaat, een paar jaar geleden nog was dat Hirsi Ali, en daarvoor weer Fortuyn.

Nederland heeft Geert Wilders nodig zoals Geert Wilders de islam nodig heeft. En de Nederlandse media hebben Geert Wilders nodig zoals Wilders moslim-extremistische terroristen nodig heeft. Laten we zuinig zijn op die man. Hij is een uitkomst.

Start Omhoog