Start Omhoog

Citaten uit

Onderwijs is nog niet terug bij de scholen

Marc Chavannes, column opklaringen, NRC NRC Handelsblad 16 februari 2008

Jarenlang merkten ouders van schoolgaande kinderen dat er iets niet klopte. Dat er een heleboel niet klopte. Maar je wilt geen ouwe brombeer zijn die alles vroeger beter vond. En dus hou je de moed er in en op de ouderavond is iedereen vriendelijk en de koffie gezellig. Maar het blijft knagen als ze aan het eind van de basisschool denken dat 0,4 groter is dan 1.

Deze week kregen deze ouders, en docenten die nog kunnen spellen, een opsteker uit Den Haag. Een breed samengestelde Kamercommissie onder voorzitterschap van PvdA-landbouweconoom Jeroen Dijsselbloem rapporteerde over de onderwijsvernieuwingen van de laatste twintig jaar. Het oordeel was niet positief. Kamer en kabinet hebben vernieuwing op vernieuwing het land in gestuurd. Het onderwijs is er niet beter op geworden.

[...]

Ondanks alle folderpraatjes: een hele generatie heeft te weinig geleerd. Extra schrijnend is dat de groep waar het vooral om was begonnen, de jongens en meisjes die van thuis het minst meekrijgen, het zwaarst heeft geleden onder de onderwijsillusionisten.

[...]

De grote vraag is natuurlijk hoe deze ramp zich heeft kunnen voltrekken. Met instemming van brede Kamermeerderheden.

[...]

Het hoger onderwijs vroeg zelf om studenten die hadden geleerd om zelfstandig te werken. Prima, maar dat combineren met bezuinigingen betekent pubers aan hun lot overlaten terwijl ze nog niks weten om mee te werken.

En jarenlang werden scholen tegelijk gedwongen samen te gaan. Groot was efficiënt, meer mooie spullen voor minder geld. Ja, en de directeur van de gefuseerde scholen in Deventer komt met de dienstauto uit Hengelo. Ook met die fusie was de gemeenteraad het eens.

[...]

Duizenden meneren en mevrouwen in te-grote-schoolbesturen doen mee met het modieuze fabrieksdenken dat onze scholen heeft overgenomen. De Raad van Bestuur van Ons Middelbaar Onderwijs in Noord-Brabant gaat over 45 scholen en 67.000 leerlingen.

[...]

Toen ik in 1991 schreef over de staatszandkastelen van de onderwijsvernieuwers in Zoetermeer (daar zat toen het ministerie), over het gymnasium in Leeuwarden dat moest opgaan in een onderwijsfabriek, ontboden de bewindslieden mij op hun datsja aan het Lange Voorhout in Den Haag. Waar ik het vandaan haalde. Gezond verstand en berichten van ouders en leraren. Nu kent iedereen het geheim, de keizer ging gekleed in kostbare illusies.

[...]

En de huidige politieke generatie? Kamervoorzitter Verbeet miste deze week een kans voor open doel toen zij verwijzingen naar het rapport-Dijsselbloem in het zoveelste debat over de 1.040 lesurennorm verbood. Die norm, zonder bijbehorende middelen en na alle ravages die de meeste vernieuwingen op scholen hebben aangericht, is een schoolvoorbeeld van wat het rapport aan de kaak stelt. Nu wordt ie versoepeld door de maatschappelijke stage mee te rekenen, ook zon ondoordacht ideetje uit Den Haag. Al iets geleerd?

Even koppig wordt het gratis schoolboekenplan van 300 miljoen euro doorgezet. Gekraakt door de Raad van State omdat het vooral beter gesitueerden tegemoetkomt, maar we gaan door, al moet het via een kostbare Europese aanbestedingsprocedure. Omdat het in het regeerakkoord staat en tweederde van het geld niet van de onderwijsbegroting komt, dat is winst voor onderwijs. Weggegooid geld is ook weggegooid als het van een andere begroting komt.

[...]

Start Omhoog