Start Omhoog

Citaten uit

Het ’nee’ is een geluid, geen beweging

Willem Schoonen, Trouw, 8 december 2007, brief van de hoofdredactie

[...]

Het artikel dat Terpstra een week geleden publiceerde op de pagina Podium heeft een ongekende hoeveelheid reacties opgeleverd. En in het mediacircus dat op gang kwam, leek iedereen zijn eigen versie te maken van het oorspronkelijke verhaal. Het idee van een duidelijk maatschappelijk nee tegen de opvattingen van Wilders en geestverwanten kreeg tal van gedaanten, met verschillende voorlopers, sympathisanten en bestrijders.

[...]

Dat het artikel van Terpstra modder zou opleveren van Wilders-sympathisanten, was te verwachten. Maar ik had niet verwacht dat zoveel mensen zouden laten weten blij te zijn dat eindelijk iemand hardop zegt dat Nederland zich niet herkent in de maatschappij die Wilders voor ogen staat.

Mensen die de afgelopen week hebben geroepen dat het best goed gaat met de tegenstand tegen Wilders, zitten er blijkbaar naast. Kamerleden die ons aanraden het debat met Wilders aan hen over te laten, onderschatten wat hij buiten hun huis teweegbrengt. Er leeft in Nederland blijkbaar een breed gedeelde wens om dat debat niet tot de Kamer te beperken.

[...]

Dat was ook de kern van Terpstra’s betoog: laat iedere organisatie die hart heeft voor deze samenleving luidkeels roepen: we herkennen ons niet in het Nederland van Geert Wilders!

[...]

Het probleem met Wilders is dat er maar twee plaatsen zijn waar hij zich manifesteert: de Tweede Kamer en de media, bij voorkeur televisie. Hij heeft geen echte partij, met leden, spreekt geen bijeenkomsten in het land toe, en laat zich op geen debatavond zien. Een beweging in de letterlijke zin van het woord heeft dan geen zin, want waar zou die moeten optrekken? En om van een beweging tegen Wilders een beweging voor moslims te maken, is al even onzinnig. Want dan doe je hetzelfde als de volksmenner van de PVV: je generaliseert.

Als je alle nonsens die Wilders uitkraamt over islam en Koran terzijde schuift, hou je nog wel een paar vraagstukken over. Dat de groeiende immigratie en de culturele, sociaal-economische en religieuze verschillen tot spanningen leiden, is een feit. Wilders doet daar niets aan, want hij wil daar niets aan doen. Wilders wil ook geen kritisch debat over de islam; hij veroordeelt die godsdienst gewoon.

Een nee tegen Wilders moet ook inhouden dat we bereid zijn die vraagstukken onder ogen te zien, te onderzoeken en op te lossen. Een nee tegen Wilders is geen onvoorwaardelijk ja tegen immigratiegroei of islam. Een nee tegen Wilders is een nee tegen zijn demagogie en zijn onwil om van deze samenleving iets moois te maken.

Start Omhoog