Start Omhoog

Citaten uit

Jaap van Ginneken: ’Wilders is blij met de oproep van Terpstra’

Nico de Fijter, Trouw 5 december 2007

’De boosheid van Doekle Terpstra, de oproep tot een brede maatschappelijk beweging gericht tegen de PVV-ideeën – het komt Wilders natuurlijk allemaal erg goed uit”, zegt massapsycholoog Jaap van Ginneken.

„Geert Wilders heeft een tijdje geleden het geheim van Pim Fortuyn ontdekt: het meeste effect sorteer je niet alleen door charismatisch te zijn, maar vooral door net ietsje over de schreef te gaan. Een stop op moslimmigranten, de Antillen die wat hem betreft op marktplaats.nl mogen, een verbod op de Koran – allemaal voorstellen die over de schreef gaan, maar wel maximaal publiciteit hebben gekregen. En met die publiciteit bereikt een groot deel van zijn achterban die zich de laatste jaren deels van de politiek heeft afgewend.”

Dat er nu een oproep klinkt om tegen die ideeën in te gaan, begrijpt Van Ginneken wel.

[...] 

Het grote probleem in het debat met Wilders, zegt Van Ginneken, is de polariserende toon die de PVV-voorman hanteert. 

„Polarisatie is altijd een zichzelf versterkend proces. De enige manier om gehoord te worden is door even hard terug te roepen. Want als je genuanceerd uit de hoek probeert te komen, word je óf niet gehoord óf je wordt weggezet als een politiek correcte multiculturalist met slappe knieën. De Wilders-aanhang zal waarschijnlijk op die manier aankijken tegen Terpstra’s oproep om te laten zien hoe het wèl kan, de integratie van moslims in Nederland.”

Terpstra’s reactie op Wilders – en Wilders’ reactie daar weer op – passen in het polarisatieplaatje.

„[... I]n het parlement blijkt dat een normaal debat op argumenten met Wilders haast niet te voeren is. Omdat hij die polariserende toon ook daar handhaaft. De Terpstra-beweging zal geen einde maken aan die toon.”

[...]

Start Omhoog