Start Omhoog

Citaten uit

Abjecte brief van een gevaarlijke man

PVV-leider Wilders verwijt criticus Terpstra ophitsing en schandelijke partijpolitiek

Derk Stokmans, NRC 3 december 2007

De oproep van Doekle Terpstra om het kwaad Geert Wilders te stoppen, is volgens de PVV-leider ver onder de gordel. "Ik voer het debat waar het thuishoort, in het parlement."

Toen PVV-leider Geert Wilders zondag de Telegraaf las, kon hij zijn ogen niet geloven. Daar stond het. Wilders is het kwaad en dat kwaad moet gestopt worden. Opgetekend uit de mond van Doekle Terpstra, CDAer en voorzitter van de HBO-raad, die vorige week in een brief in Trouw opriep tot het bestrijden van de politieke boodschap van Wilders.

[...]

"Het is een abjecte brief van een gevaarlijke man. Hij zegt: 'Wilders is het kwaad, dat kwaad moet gestopt.' Dat is niet alleen demoniseren. Als je labiel bent, nee, je hoeft niet eens labiel te zijn, dan kan je misschien denken, laat ik die Wilders eens wat aandoen. Als dat gebeurt, is dat mede op zijn conto te schrijven."

[...]

"Hij zegt dat niet letterlijk, dus dat kan ik hem niet aanwrijven. Maar hij zou zo wel mensen op ideeŽn kunnen brengen. Ik kreeg een e-mail van iemand uit Gouda, dat er iemand met een spuitbus 'Wilders moet dood' op muren heeft geschreven. Dat bedoel ik."

[...]

"Natuurlijk heeft hij het zelfde recht om te spreken als ik. Maar [... h]ij gaat het debat niet aan, hij is een beetje aan het ophitsen. Hij doet zelf wat hij mij verwijt.

[...]

"Ik voer het debat waar het thuishoort, hier in het parlement. Hij speelt op de man."

[...]

"Ik heb het nooit over individuen. Ik heb het altijd over de islam, over islamisering, nooit over moslims. [... ... I]k spreek altijd over moslims als groep. Ik val nooit individuen aan."

Laatst noemde u minister Vogelaar van Integratie nog knettergek.

Dat is in de Tweede Kamer. Daar hoort het debat plaats te vinden. Daar verkondig ik mijn boodschap. Terpstra zit als CDAer via die brief buiten het parlement schandelijk partijpolitiek te bedrijven."

[...]

Terpstra verwijt u dat uw manier van politiek bedrijven leidt tot polarisatie.

Het is een totale ontkenning en belediging van de half miljoen mensen die op mij gestemd hebben. Wat je er ook van vindt, heel veel mensen zijn het spuugzat. Wij groeien in de peilingen.

Is de kritiek die u op de PvdA heeft, dan een belediging van de kiezers van die partij?

"Nee, want ik debatteer in het parlement."

Start Omhoog