Start Omhoog

Citaten uit

Een betoging in de VS: elf kinderen en een senator

Tom-Jan Meeus, NRC Handelsblad 3 oktober 2007

Een demonstratie in de Verenigde Staten moet je opleuken. En dan maar hopen dat senator Ted Kennedy een beetje oplet.

In Lafayette Park, vijf minuten van het Witte Huis, hadden ze een metershoog plastic kruis neergezet. Een megafoon lag op de grond, spandoek ernaast. Dit moest een demonstratie zijn.

Kinderen in merkkleding zaten zich te vervelen in het gras. De tekst op het kruis maakte duidelijk dat het vandaag om hen draaide. In bijna alle westerse landen, stond er, is het aantal kinderen zonder ziektekostenverzekering nul. In de VS: 9.000.000.

Ze gingen afgelopen maandagmorgen demonstreren tegen, natuurlijk, president Bush. Hij wil deze week zijn veto uitspreken over een wet die kinderen uit de laagste inkomensgroepen een verzekering tegen ziektekosten garandeert. Volgens Bush kent de wet dat recht aan te veel kinderen toe, zodat ook ouders die het zelf kunnen betalen profiteren. Maar het Congres wil elk risico uitsluiten dat kinderen nog zonder ziektepolis door het leven gaan.

[...]

Zorg is hot is Amerika: het is drama, het is Hillary, en het is een alibi om de nationale vermoeidheid met de Republikeinen te onderstrepen.

[...]

De kinderen trokken elk een karretje met handtekeningen van verontruste burgers. Camera's werden op afstand gehouden, en registreerden dus niet wat de kinderen met elkaar bespraken.

[...]

Bij het Witte Huis oogden de kinderen - omgeven door organisatoren, voorlichters, cameralui, verslaggevers, politiemensen - inmiddels als een serieuze demonstratie.

Een Democraat uit het Huis van Afgevaardigden legde uit dat het een schande was: Bush vraagt 200 miljard voor de oorlog, maar 35 miljard voor Amerika's kinderen zit er niet in.

[...]

Gedragen legde [senator Ted Kennedy] uit dat dit gevecht voor gewone mensen om 423 dollar gaat. Dat kost het om 's nachts naar de eerste hulp van het ziekenhuis te gaan. En daar komen onverzekerde Amerikanen terecht als ze naar de dokter willen. Overal in dit land liggen ouders wakker omdat ze denken: zal ik mijn zieke kind toch maar brengen? Of zal ik de kosten besparen?

[...]

Start Omhoog