Start Omhoog

Citaten uit

Machteloos tegenover agressieve zwakbegaafde

Perdiep Ramesar, Trouw 26 mei 2007

De Hilversumse burgemeester Ernst Bakker moet de wet overtreden om drie burgers te beschermen tegen een agressieve verstandelijk gehandicapte man. De man heeft een ouder echtpaar (85 en 80 jaar) en hun zwakbegaafde zoon (57) in drie jaar tijd twaalf keer, telkens op zaterdag, mishandeld. In een spoedberaad met zijn juristen kwam de burgemeester tot de conclusie dat er geen mogelijkheid bestaat de dader aan te pakken. Volgens hem is er een ’leemte in de wetgeving’ voor zulke gevallen, waar een oplossing voor moet komen.

[...]

Aangiften tegen de dader leiden volgens deze brief alleen tot sepot, omdat justitie hem ontoerekeningsvatbaar acht. Een gedwongen opname in een psychiatrisch ziekenhuis is evenmin mogelijk, omdat er bij de man ’niet in voldoende mate sprake is van een geestelijke stoornis’ die deze ’inbewaringstelling’ rechtvaardigt.

Een psychiater heeft de man in april onderzocht op zijn geestestoestand, nadat een van de slachtoffers een hersenschudding opliep. De specialist oordeelde dat hij ’voor zijn verstandelijke vermogens normaal functioneert’
[...].
De psychiater zal de rechter nooit adviseren een rechterlijke machtiging voor gedwongen opname af te geven.

[...]

De man, die doordeweeks werkt, mag niet op zaterdag naar buiten.

[...]

Deze oplossing heeft geen juridische gronden: niemand mag preventief worden aangehouden en de vrijheid worden ontzegd op zijn vrije dag naar buiten te gaan.

Start Omhoog