Start Omhoog

Citaten uit

’Psychiater moet niet voor rechter spelen’

Perdiep Ramesar, Trouw 1 juni 2007

De psychiater zit te vaak op de stoel van de rechter als het gaat om de geneeskundige verklaring die leidt tot een gedwongen opname.

De rechtbank moet daarom kunnen toetsen of de weigering om die verklaring af te geven wel gegrond is. Dat zegt Rob Keurentjes, voorzitter van de commissie die evalueerde of de Wet Bijzondere Opname Psychiatrische Ziekenhuizen in de praktijk wel voldoet.

Als een psychiater geen geneeskundige verklaring afgeeft, kan de rechter iemand die een gevaar is voor anderen en voor zichzelf, niet gedwongen op laten nemen in een psychiatrisch ziekenhuis.

In Hilversum speelt nu een zaak [...]

De psychiater geeft in deze zaak geen verklaring af, omdat de zwakbegaafde ’normaal functioneert voor het niveau van zijn verstandelijke vermogens’.

De zaak kon ook niet als strafzaak worden behandeld, omdat het Openbaar Ministerie de dader ontoerekeningsvatbaar vindt. De Hilversumse burgemeester Ernst Bakker heeft daarom een onwettige beslissing genomen. Hij laat de man elke keer als hij op zaterdag – de dag waarop de familie altijd gaat winkelen – in de stad is, preventief aanhouden door de politie en terugbrengen naar zijn woning.

[...]

De Partij voor de Vrijheid heeft over die zaak schriftelijke vragen gesteld aan minister Hirsch Ballin (justitie). De fractie van Geert Wilders vindt dat het nooit zo kan zijn dat een burgemeester de wet moet overtreden om zijn burgers te beschermen tegen een zwakbegaafde agressieve man.

[...]

Start Omhoog